Közélet

Porviharok jöhetnek - Komoly gond az erózió

Fejér megyében mintegy 15 százalékkal nőtt az erózió által veszélyeztetett mezőgazdasági földek nagysága húsz év alatt a becslések szerint – mondta Szabóné Kele Gabriella, a Fejér Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának igazgatóhelyettese.

Míg 1990-ben mintegy 200 ezer hektár, addig 2010-ben már 230 ezer hektár mezőgazdasági földterületet pusztít az erózió a megyében – mondta az igazgatóhelyettes. Erózióval az országban jelenleg mintegy 2,5 millió hektár földterület veszélyeztetett.

    A talajtani szakértő rámutatott: a víz- és szélerózió hatásai csak hosszabb idő alatt válnak mérhetővé a földterületeken. Az igazgatóság munkatársai egy kísérleti program keretében idén tavasszal helikopteres megfigyelést végeztek Fejér megye teljes területén. Az elsődleges tapasztalatok azt mutatják, hogy a megyében már az 5 százalék alatti lejtős területeken is látható az erózió hatása. Így van ez a Mezőföldön is, ahol Magyarország egyik legtermékenyebb talaja, az úgynevezett csernozjom az uralkodó talajtípus.

    Az áprilisi szeles időszak a helytelen művelés következtében elporosodott talajfelszínen úgynevezett porviharokat alakít ki, ez több alkalommal is visszatérő – és rendkívül balesetveszélyes – jelenség például az M7-es autópályán, Martonvásár – Kápolnásnyék térségében.

fejár megye mezőgazdaság erózió
Kapcsolódó cikkek