Közélet

Tízezrek búcsúztatják a lengyel tragédia áldozatait

Tízezrek vannak a lengyel főváros, Varsó főterén, ahol szombaton délben megkezdődött az egy hete repülőszerencsétlenségben elhunyt áldozatok - köztük Lech Kaczynski lengyel elnök és felesége - gyászszertartása - számol be a Független Hírügynökség.

Reggel 8 óra 56 perckor megszólaltak a szirénák egész Lengyelországban: pontosan abban a percben, amikor a légikatasztrófa történt egy héttel ezelőtt az oroszországi Szmolenszk közelében. A szirénák újra megszólaltak szombat délben, a gyászszertartás kezdetének időpontjában.

A ceremónia kezdetén egy katona szólaltatta meg kürtjét a Pilsudski-téren, majd egy lengyel színész olvasta fel a tragédia áldozatainak nevét. A téren egy hatalmas oltárt állítottak fel egy fehér színű, óriási kereszttel, rajta a 96 áldozat fekete-fehér fényképével.

A gyászszertartás idejére a tömegközlekedés ingyenes lett és a lengyel vonattársaság ingyen szerelvényeket indított Varsóba. A ceremónia idején azonban megtiltották az alkohol árusítását.

A szombati, varsói gyászszertartás után az elnöki pár koporsóit Krakkóba szállítják, ahol ismét felravatalozzák. A temetés vasárnap lesz. Külföldi delegációkat is várnak, azt azonban nem tudni, hányan érkeznek meg a politikusok közül, mert a lengyel légtér forgalmát is akadályozza az izlandi vulkánból származó hamu. Összesen 80 ország jelezte a részvételét. A szervezők szerint mindenesetre példátlan biztonsági intézkedéseket vezettek be Krakkóban. A külföldi vendégeknek egy jól őrzött területet különítettek el.

A 1940-es katyni mészárlás évfordulós megemlékezésére tartó lengyel elnöki delegációt szállító Tu-154-es különgép egy hete zuhant le az oroszországi Szmolenszk reptere mellett. A tragédiában 96-an veszették életüket. Az eddigi vizsgálatok szerint a pilóta az orosz légiirányítás utasításai ellenére próbálta meg letenni a gépet a reptéren, és emiatt zuhant a fák közé a sűrű ködben.

lengyel kaczynski gyásszertartás
Kapcsolódó cikkek