Az alkotmányjogász legfeljebb Szanyi Tibor angyalföldi körzetében vár szoros versenyt, máshol nagyon nehéz lesz fordítani. Az eredményekből egyértelműen látszik, hogy a voksolás szabályos népszavazás volt az elmúlt nyolc év ellen, és a baloldal pártjai egyszerűen megsemmisültek - hangsúlyozta Tölgyessy Péter.

A Fidesz nem szerzett sok új szavazót, de eredménye több mint két és félszer jobb, mint az utána következő párté, a magyar választási rendszerben pedig ekkora különbségnél szinte automatikus a kétharmad. Az igazi áttörést a Jobbik érte el, amely majdnem kétszer annyi új voksot hozott, mint a Fidesz, és ha nincs az utolsó hetek fideszes ellenkampánya, a szocialistákat is megelőzhette volna. Világos az is, hogy mostanra az MSZP és a baloldal hosszú távú érdeke kettévált, az igazi kérdés pedig az, sikerül-e újraépíteni a hazai baloldali gondolkodást.

Az elmúlt napok sajtóhíreit elemezve az alkotmányjogász szerint egyre világosabbak a Fidesz-többség indítócsomagjának témái. Valószínűleg nem lesz társadalmi modellváltást ígérő nagyszabású kezdés, az új hatalom inkább szimbolikus döntésekkel indít, a kiszivárgott kormánylista pedig arra utal, hogy Orbán Viktor szorosra zárja a sorokat, nem kíván személyi gesztusokkal a nemzet újraegyesítésébe kezdeni.