Gyors és egyszerű megoldást vázolt fel a közbiztonság problémáira Orbán Viktor a nemzeti konzultációnak elkeresztelt országjárás ózdi állomásán: több lesz a rendőr és megnyitják a korábban bezárt fogdákat. „Nem adom föl azt az álmomat, hogy gyermekeim egy olyan Magyarországon nőnek fel, ahol nem kell áramot vezetni a kerítésbe, hogy biztonságba tudjam a vagyonomat” – hangsúlyozta a leendő miniszterelnök az ózdi művelődési központ kistermében tartott rendezvényen. A nemzeti konzultációra mintegy 300 ember volt hivatalos, jellemzően közbiztonsági vezetők, rendőrök, polgárőrök, polgármesterek, jegyzők.

Orbán Viktor megígérte: a közbiztonságra lesz pénz, és nem nyugszik addig, amíg minden faluban nem lesz körzeti megbízott. „Nem nyugszom bele abba, hogy egyesek azt mondják, nem lehet két héten belül érzékelhető változást elérni megfelelő rendőr megfelelő helyzetbe vezénylésével. A fegyvert nem tesszük le” – hangsúlyozta a Fidesz elnöke. Konkrét intézkedések még: benyújtják a parlamentnek a három csapás törvényét (három erőszakos bűncselekmény után tényleges életfogytiglan járhat), maximális védelmet biztosítanak a pedagógusoknak és a szabálysértésekkel kapcsolatos végrehajtás a jegyzőktől visszakerül a rendőrség hatáskörébe.

„A térség lakossága elégedetlen a közbiztonsággal, de ahhoz, hogy ez javulhasson, összefogás kell, mert a rend a fejlődés záloga” – fogalmazott Pintér Sándor. A leendő belügyminiszter szerint az ország néhány részében a félelem az úr, mert az állam nem tartja fenn megfelelően a közbiztonságot, mindez pedig oda vezethet, hogy sok területen a maffia átveheti az irányítást.
„Nem érzik magukat biztonságban az idősek, veszélyben a közvagyon, és számos esetben a munka gyümölcsét nem azok élvezik, akik megdolgoznak érte” – fejtette ki. Pintér leszögezte: ezt nem hagyják és szembe néznek a bajjal.

Az észak-borsodi helyszínválasztás nem véletlen, hiszen a nemzeti konzultáción felszólaló szinte valamennyi polgármester vagy rendőri vezető arról beszélt: ipari méreteket öltöttek a fa-, áram- és fémlopások, a bolti és terménylopások, a lakás- és üzletbetörések, egyre több a fiatalkorú és gyermekkorú elkövető. Gyakoriak a nagy tömegű családi viszályok is, amiket lehetetlen időben megakadályozni. A megyei cigány önkormányzati vezető és a cigányvajda között pedig vita alakult ki arról, hogy van-e cigánybűnözés. Ózdon mára a lakosság fele roma, az itt élő nem romák őket okolják a borzalmas közbiztonságért. Így nem véletlen, hogy a szélsőjobboldali Jobbik 34 százalékos eredményt ért el a parlamenti választáson. A pesszimista forgatókönyv szerint ha rövid időn belül nem történik semmi, akkor elszabadulhat a pokol. „A romáktól és nem romáktól csak akkor lehet elvárni bármit is, ha a kormány munkát teremt nekik” – szögezte le Lakatos Attila borsodi cigány vajda.