Közélet

Utolsó tollvonások egyike: Aláírta Sólyom a "három csapást"

Sólyom László köztársasági elnök aláírta a Büntető törvénykönyv (Btk.) módosításáról szóló úgynevezett "három csapás" nevű javaslatot. A Btk. módosítás nyomán - amely 30 nap múlva lép hatályba - szigorúbban büntetik majd a visszaeső súlyos erőszakos bűncselekményt elkövetőket, a közfeladatot ellátó személyek elleni bűncselekményt elkövetőket, illetve a nemzeti szocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadását is.

Az atv.hu összeállítása szerint az Országgyűlés még június 8-án 253 igen, és 61 nem szavazattal és 45 tartózkodás mellett fogadta el a Btk. módosítását. A módosítás beilleszti a magyar büntetőjog rendszerébe a személy elleni erőszakos bűncselekményeket sorozatban elkövető bűnismétlők büntetésének jelentős szigorítását, amely a legsúlyosabb esetben életfogytig tartó szabadságvesztés is lehet.

További újdonság, hogy az utóbbi években gyakori, tanárokkal szembeni erőszakos cselekedetek miatt a jövőben minimum egy, legfeljebb 10 év szabadságvesztés is kiszabható lesz a feladatukat ellátó pedagógusokkal szembeni erőszakos bűncselekmény esetén.

A jövőben a Btk. a nemzeti szocialista és a kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadását is bünteti három évig terjedő szabadságvesztéssel.

btk orbán-kormány három csapás Sólyom László
Kapcsolódó cikkek