Közélet

Gyanúsítottként hallgatták meg Dávid Ibolyát

Szerdán hallgatják ki Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt a Központi Nyomozó Főügyészségen.

Ma reggel fél kilenckor érkezett meg az ügyészség épületébe Dávid Ibolya, az MDF korábbi elnöke, Herényi Károlyt korábbi frakcióvezetőt délután hallgatják, ki mint gyanúsítottat. Az adatgyűjtési botrány kapcsán a nyomozás újraindítását azután rendelték el, hogy a képviselők mentelmi joga idén májusban megszűnt.

A két politikust az UD Zrt. ügy néven elhíresült megfigyelési botrány kapcsán hallgatják ki a mai nap folyamán. Még 2008-ban robbant ki a lehallgatási ügy, az akkori MDF tisztújító közgyűlés előtt Dávid Ibolya és Herényi Károly bemutatott egy hangfelvételt, amelyen állításuk szerint Almássy Kornél, az MDF akkori egyik pártelnökjelöltje a volt pártelnök Dávid Ibolya elleni terhelő adatok gyűjtésével akarta megbízni az UD Zrt. vagyonvédelmi céget, Almássy a botrány kirobbanását követően vissza is lépett a jelöltségtől. A cégről azóta már bebizonyosodott, hogy nem volt köze a megfigyelési botrányhoz.

Az ügyben érintett továbbá Szilvásy György volt titokminiszter a nemzetbiztonsági bizottság volt szocialista elnöke, akit már egy éve meggyanúsítottak személyes adattal való visszaéléssel. A megfigyelési botrányban szintén gyanúsított Tóth Károly, az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának volt szocialista alelnöke, akit már kedden kihallgatta. Az egykori képviselőt egy rendbeli, hivatalos személyként és felbujtóként elkövetett, különleges személyes adattal való visszaéléssel gyanúsítják. Tóth megtagadta a vallomást és panasszal élt a gyanúsítás ellen.

UD megfigyelési herényi Dávid botrány
Kapcsolódó cikkek