Közélet

Navracsics elindította elbocsátásokat a közszférában

Elkezdődött az államigazgatás megtisztítása. Miközben csütörtökön a parlamentben még folyt a vita a végkielégítések maximalizálásáról, a közigazgatási minisztériumban mintegy ötvenen álldogáltak a folyosókon, hogy átvegyék a felmondásukat - írja a szombati Népszabadság.

Tegnaptól olyanoknak sincs állásuk, akik tíz éve, nem magas beosztásban, politikától függetlenül dolgoztak.

Azt korábban is lehetett hallani, hogy felső- és középvezetői szinteken a megszokottnál sűrűbben hullanak a fejek. A nem vezetői beosztásban lévők azonban inkább csak sejtették, mi vár rájuk - írja a lap. Soknak hetek óta nem kellett dolgoznia, a helyét már rég átvette az új kormány embere. A bizonytalansági tényező az időpont volt. Aztán amikor kiderült, melyik nap szavaz a parlament a gazdasági és pénzügyi törvénycsomagról, s annak részeként a közszférában dolgozók végkielégítésének kétmillió forint feletti részére kivetendő 98 százalékos különadóról, az időpont sem volt kérdéses.

– Június utolsó hetében elküldtek bennünket két hét kényszerszabadságra, gondolom, hogy ennyivel is kevesebb pénzt kelljen majd kifizetni a bennmaradt szabadnapokra. Aztán 12-én be kellett mennünk, és közölték, hogy július 22-ig fel vagyunk mentve a munkavégzés alól. Csütörtökön ismét meg kellett jelennünk a hivatalban, nagyjából ötvenen álltunk a folyosón, egy A/4-es lap mindkét oldala tele volt írva nevekkel. Hol egyesével, hol csoportosan hívtak be bennünket, hogy közöljék: július 23- ával ki vagyunk rúgva – mondta a lapnak a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) egyik volt munkatársa. Hétfőn egy egész államtitkárságot küldtek el hasonlóképp, és az is biztos, hogy nem mi voltunk az utolsó csoport. Szerintem a volt Miniszterelnöki Hivatalnak legalább a 70 százalékát kirúgják – mondta.

A közigazgatási tárca a lapnak úgy válaszolt, hogy az átszervezés jár munkaerőátcsoportosítással, ám tömeges elbocsátások nem lesznek, és az elbocsátások nem politikai alapúak lesznek. Kényszerszabadságokról nem tudnak, arról viszont igen, hogy többen vettek ki szabadságot, mert az elmúlt évek során sok szabadnapot halmozott fel.

A KIM-ből kirúgottak között kevesen voltak abból a körből, amelyet Lázár János Fidesz-frakcióvezető úgy jellemzett "akik állami vezetőként, magas beosztású köztisztviselőként több tíz- vagy százmilliós végkielégítésekre voltak jogosultak" - ellenben voltak olyanok, akik legalább 8-10 éve az államigazgatásban dolgoztak, nem magas beosztásokban, nem extra bérekért. Soha nem hoztak politikai döntést, még csak közelében sem voltak egy ilyen szituációnak, a szakmai munkájukat a régi kormány nem bírálta, az új meg nem ismeri. Közülük az ötven év felettiek lehetnek most a legrosszabb helyzetben. Alig van átjárás az állami és a versenyszféra között.

elbocsátások Lázár János közszféra Miniszterelnöki Hivatal
Kapcsolódó cikkek