Közélet

Elfogadás előtt az új szlovák kormányprogram

Az Iveta Radičová benyújtotta kedden a parlamentnek a kormányprogramot, mely az unió képviselői által már korábban kifogásolt, a Fico kormány idején folyamatosan növekvő eladósodottságot, drasztikus gazdasági intézkedésekkel, és a szociális és egészségügyi reformok folytatásával szorítaná vissza. A kormány követni kívánja a magyar kormány példáját, és a megszorítások terheit a gazdaságra hárítaná és minél kisebb mértékben terhelné csupán a választókat.

A kormányprogram keddi benyújtását követően a parlament várhatóan szerdán szavaz a javaslatról, elfogadásához 76 igen szavazat szükséges a koalíció 79 képviselőből áll. A kedden benyújtott szlovák kormányprogram az általános vitát követően a bizottságok elé kerül, s csak miután a bizottságok is megvitatják a dokumentumot, ezt követően kerül sor a szavazásra.

Radičová arra kérte a parlamentet, hogy szavazzon bizalmat kormányának. A kormányfő az élet javításának szempontjából hat fontos feladatot nevezett meg. Így a fenntartható és jó gazdasági fejlődést, a korrupcióval szembeni zéró toleranciát, és a hozzáférhető igazságosságot emelte ki első körben. Harmadik prioritásként említette az elegendő számú munkahely teremtését mely csökkenti a különböző szociális kockázatokat.

A kormány céljául tűzte ki a polgári aktivitás elősegítését és az ösztönzően ható vállalkozói környezet kialakítását. Az egészségügy minőségének javítását és széleskörű hozzáférhetőségét is kialakítanák, támogatnák a művelt ember és társadalmi innovációt is.

 

Az államfő bizakodó

Ivan Gašparovič államfő, Richard Sulík házelnökkel tárgyalt a kormány hat prioritásáról. Az államfő az egészségügy, az oktatásügy és a kutatás reformja felől érdeklődött. Kifogást nem emelt a kormányprogram ellen, de hozzátette, ha a kormány nem teljesíti a vállaltakat, akkor lesz. Véleménye szerint a program némely pontjának teljesítése nem lesz egyszerű, de ha kellően indokolt, akkor az általa már jóváhagyott törvények módosítását is hajlandó aláírni.

Fico: „Egy fél szavát sem hittem el” Radičovának

Robert Fico, az előző kormány miniszterelnöke úgy véli, a benyújtott kormányprogram megbízhatatlan, mert semmire nem nyújt megoldást. Véleménye szerint a kormányprogram nem mást kínál a választók számára, mint a privatizációt, deregulációt és a szociális állam gyengítését.

A volt kormányfő hiteltelennek találta a korrupció ellen hirdetett harcot, és a családokról való gondoskodást, ha a kormányban olyan emberek ülnek, mint a korábban már két ciklust is miniszterelnökként tevékenykedő reformjairól elhíresült Mikulaš Dzurinda.

Fico a kormányprogram parlamenti vitáján kijelentette, hogy a nemzetközi válság következményei ellen történő fellépést támogatja, és a kormánypártokkal közösen dolgozná ki a szükséges lépéseket. A szociáldemokrata politikus ugyanakkor hangsúlyozta, nem kívánnak hozzájárulni az állami értékesítéséhez és a lakosság társadalom biztosítási szintjének csökkentéséhez. A volt kormányfő sajnálatát fejezte ki, amiatt, hogy az új kormány lemond nagy állami beruházásokról, mint a széles nyomtávú vasút és az autópályák építéséről.

Magyar- Szlovák viszony

A kormányprogram több olyan pontot is tartalmaz, amely a magyar és szlovák kormányok között régóta vita tárgyát képzik. Így a dokumentum kimondja, hogy a kormány kisebbségi tanácsa megerősített szerepben tovább működik. Kisebbségi kormányalelnököt neveznek ki, akinek beleszólása lesz a nemzetiségi iskolákat érintő döntésekbe, s az oktatásügyi tárcával közösen kidolgozhatják a kisebbségi oktatás módszertani és kutatószerveit.

A négyéves kormányprogramban a belügyi tárca munkáját leíró fejezetben szerepel az állampolgársági törvény módosítása, melyet az előző kormány fogadott el válaszként a magyar kettős állampolgársági törvény elfogadására. A törvény módosítását úgy kívánják megvalósítani, hogy az kizárja a magyar jogszabály nem kívánatos következményeik a Szlovák Köztársaság területéről.

A külügyi fejezet foglalkozik a magyar-szlovák államközi kapcsolattal. Az új kormány célja mind kül- és belpolitikájával erősíteni kívánja a közép-európai régió biztonságát és fejlődését. Csehországgal az amúgy is fennálló jó szomszédi viszony megőrzésére törekszik majd az új kormány, Lengyelországgal pedig fejleszteni kívánják kapcsolataikat, Ausztriával pedig a közös régiófejlesztést kívánják ösztönözni.

magyar-szlovák kormányprogram Szlovákia radicová Fico
Kapcsolódó cikkek