Közélet

Kacsalábon forgó palota, Mercedes, nyolc kerék: így is lehet élni a segélyből?

Külföldön dolgoznak, palotában élnek és Mercedes gépkocsival közlekednek, miközben persze súlyos látássérültek – a Krónika című erdélyi napilap tudósítása szerint így is lehet élni szociális segélyből és rokkantnyugdíjból.

A Krónika című erdélyi napilap összeállítása szerint Bákó, Prahova és Temes megyében voltak olyan települések, ahol a leleplező ellenőrzések után több mint 10 ezer személy veszítette el az eddig jogtalanul kapott állami segélyt. Ami a fogyatékosoknak járó juttatásokat illeti, 40 ezer személyt ellenőriztek, és körülbelül hatezer esetben függesztették fel a támogatás folyósítását csalás gyanúja miatt.

Szatmár megyében leplezték le eddig a legtöbb álbetegnyugdíjast – tudta meg a lap Eugenia Saboutól, a megyei nyugdíjpénztár vezetőjétől. Az Országos Nyugdíjpénztár összesített adatai szerint a megyében év eleje óta 333 személytől vonták meg a rokkantsági segélyt, és ezzel a szatmáriak az első helyre ugrottak az országos listán.

A mostani ellenőrzések során kiderült az is, hogy külföldön dolgoznak azok a Kovászna megyei személyek is, akik csalással jutottak szociális segélyhez vagy a rokkantnyugdíjhoz. Silviu Crăciun megyei munkaügyi igazgató a Krónikának elmondta, június elejétől 42 önkormányzatnál vizsgálódtak az ellenőreik, ahol összesen 3524-en részesülnek szociális segélyben.

Több mint kétezer iratcsomót átvizsgáltak, és 157 esetben rendelték el a támogatás felfüggesztését. A főfelügyelő szerint az esetek többségében azért vonták meg a támogatást, mert a kedvezményezettek nem végezték el az előírt havi 72 óra közmunkát.

Kiderült, a többség azért nem jelentkezett erre, mert külföldön vagy az országban dolgozik, viszont ha van jövedelme, nem tarthat igényt a szociális segélyre.

A rokkantak esetében is hasonló a helyzet, csaknem ezer rokkantsági bizonylatot ellenőriztek, és negyven iratcsomót küldtek újraelemzésre. Silviu Crăciun hangsúlyozta, ezek általában jogosan kapták meg a bizonylatot, de előfordul, hogy külföldön találtak állást. Bár a rokkantság továbbra is fennáll, mivel dolgoznak, már nem jogosultak a támogatásra.

Maros megyében a múlt év végén 19 317 csökkent munkaképességű, illetve fogyatékos személyt tartottak nyilván. Közülük 25,76 százalék mozgássérült, 22,56 százalékuk látássérült, a többiek másfajta fogyatékkal élnek.

A megyei munkafelügyelőség az elmúlt hónapokban a látássérültek helyzetét vizsgálta meg tüzetesebben. Az iratok szerint 4340 látássérült közül 1911 súlyosan fogyatékos, egyáltalán nem lát. Kiderült azonban, hogy a súlyos látássérültek közül 58 személynek van gépkocsi-vezetői jogosítványa, 56-nak van saját autója, sőt van olyan, aki két gépkocsival rendelkezik.

Erdély támogatás rokkantnyugdíj szociális segély
Kapcsolódó cikkek