Közélet

Kettős állampolgárság villámsebességgel

Januártól három hónap alatt megkaphatja az állampolgárságot az a határon túli magyar, aki megfelel a kedvezményes honosítás feltételeinek. A kormány már az idén 830 millió forintot különített el a kettős állampolgárság intézményének jövő évi bevezetésével kapcsolatos feladatok végrehajtására.

Jövő tavaszra megkaphatja az állampolgárságot – és az ezzel járó útlevelet is – az a határon túli magyar, aki megfelel a kedvezményes honosítás feltételeinek, s a kérelmet már 2011 januárjában, tehát a kettős állampolgárságról elfogadott törvény hatálybalépése után azonnal benyújtja – derül ki a Népszabadság összeállításából.

A végrehajtást szabályozó most megjelent kormányrendelet szerint mindazok, akiknek a felmenője magyar állampolgár volt, vagy valószínűsítik magyarországi származásukat, és beszélnek magyarul, a külképviseleteken, illetve Magyarországon bármely anyakönyvvezetőnél, valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál kezdeményezhetik honosításukat.

A kettős állampolgárság lehetősége elsősorban azokat érinti, akiknek a felmenői 1920, tehát a trianoni szerződés elfogadása előtt, illetve a múlt század negyvenes éveinek első felében magyar állampolgárok voltak. A határok többszöri újrarajzolásamiatt Trianon után, illetve a második világháború idején számos ember úgy vált más ország polgárává, hogy mindvégig ugyanazon a településen élt.

Vagyis: valaki magyar nemzetiségűként lehetett előbb magyar, később csehszlovák, majd újra magyar, 1945 után pedig ismét csehszlovák állampolgár.

Az állampolgársági eljárás illetékmentes, s miután a hatóságok elég sok ügyre számítanak, már az idei költségvetés általános tartalékából 830 millió forintot különítettek el a kedvezményes honosítással kapcsolatos feladatok végrehajtására. A kormány ugyanakkor felszólította az érintett minisztereket, hogy a jövő évi büdzsé előkészítése során tervezzék be a személyi és tárgyi feltételek biztosításához szükséges összeget.

kettős állampolgárság határon túli magyarok kormány honosítás
Kapcsolódó cikkek