Közélet

Nem fizető ügyfél? – Így juthat gyorsabban a pénzéhez

Kihasználják a lehetőséget: tízezrével érkeznek a közjegyzőkhöz a fizetési meghagyásos kérelmek

Eddig több mint 40 ezer fizetési meghagyás iránti kérelem érkezett a közjegyzőkhöz, akik 38 ezret már ki is bocsátottak. Beindult az úgynevezett csoportos kérelembenyújtás is, amellyel a nagy közüzemi szolgáltatók, illetve a követeléskezelő cégek élnek, így egyidejűleg több ezer beadványt fogadhat a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) elektronikus rendszere – tudta meg a Világgazdaság Tóth Ádám elnöktől.

 
Még ritka az egymillió forintot meghaladó követelés. Általában 30–100 ezer forint közötti összegek miatt lépnek fel a jogosultak. Figyelmet érdemel, hogy viszonylag sokan érvényesítenek kisebb értékű, 5-10 ezer forintos követeléseket – mondta el Tóth Ádám. A tapasztalatok szerint az ilyen összegeket gyakorta „veszni hagyták” az érintettek, most az is inspirálhatja őket a fellépésre, hogy a korábbinál sokkal rövidebb idő alatt juthatnak hozzá a pénzükhöz – vélekedett.

Ismeretes: június elsejétől közjegyzői hatáskörbe került a fizetési meghagyásos eljárás. Így egyszerűbben, lényegében változatlan költségekkel, de gyorsabban érvényesíthetők a lejárt pénzkövetelések. A bíróságok ugyanakkor évi mintegy 600 ezer ügytől mentesülnek. A közjegyzők az elektronikus kérelmekre három nap alatt kibocsátják a fizetési meghagyást. A jogi személyek, ügyvédek, jogtanácsosok kizárólag elektronikus utat vehetnek igénybe a MOKK honlapján keresztül.
A nem jogi személyiségű társaságoknak, szervezeteknek 2011 januárjától lesz kötelező az e-út. Addig – miként a természetes személyek – választhatnak az elektronikus és a hagyományos, papíralapú beadvány között. A papíralapú ügyintézés határideje 15 nap, és a természetes személyeknek jövő januártól is megmarad a hagyományos kérelembenyújtás lehetősége. Egyébként pedig személyesen ugyancsak előadhatják kérelmüket bármelyik közjegyzői irodán. Sőt, Tóth Ádám célszerűbbnek is tartja ezt a megoldást, mivel nem megfelelő adat esetén a hiánypótlási procedúra lassítja az eljárást. A közjegyzői segítséggel szerkesztett beadványba viszont aligha csúszhat hiba, és az így készült kérelemért sem kell többet fizetni, mint egyébként.

Míg a bíróságokon illetéket kellett leróni, amely az ügyérték 3 százaléka, legkevesebb 3000, maximum 450 ezer forint volt, addig a közjegyzőknek díjazás jár, ez 5000 forinttól 300 ezerig terjedhet.
Júniusban még számos kisebb-nagyobb probléma jelentkezett a MOKK kifejezetten a fizetési meghagyásos eljárásra kifejlesztett elektronikus rendszerében. Ebben közrejátszott az is, hogy a törvény végrehajtási rendeletei csak néhány héttel az indulás előtt születtek meg. Így voltaképpen élesben tartották a próbaüzemet. Azóta sikerült a hibák tekintélyes hányadát korrigálni.

Ellentmondás
A kibocsátott fizetési meghagyás 15 napon belül fellebbezhető meg a közjegyzőnél, aki az anyagot a bíróságra továbbítja. Ellentmondás híján a meghagyás jogerőssé, végrehajthatóvá válik. A közjegyző külön kérelemre végrehajtási lapot bocsát ki, melynek alapján eljár a végrehajtó.  Jelenleg azonban – az augusztus 20-ig tartó bírósági ítélkezési szünetre tekintettel – „állnak” az ellentmondások.

közjegyző fizetési meghagyás Magyar Országos Közjegyzői Kamara követeléskezelő MOKK
Kapcsolódó cikkek