Közélet

Mintegy húszezer közszolga demonstrál a bércsökkentés ellen Prágában

Tizenkilenc szakszervezet, illetve civil kezdeményezés vesz részt a mai prágai tüntetésen, amelynek célja a tiltakozás a közszférában dolgozók tervezett bércsökkentése elleni tiltakozás.

"Kevesebb pénz, több bűncselekmény", "Az igazságszolgáltatás is igazságot követel" – ilyen, és ehhez hasonló transzparensekkel tüntet jelenleg Prágában 16-20 ezer közhivatalnok, egy nappal a költségvetési vita megkezdése előtt – tudósít a Reuters.

A cseh kormány a tervek szerint 10 százalékkal csökkenti a közszférában dolgozók fizetésére szánt keretet, ez ellen tiltakozik a rendőr-, a tűzoltó, valamint az igazságügyi dolgozókat tömörítő szakszervezet, csakúgy, mint az adóhivatal dolgozói, és katonák. Az egészségügyi- és szociális dolgozók már közölték: október 15-én sztrájkot tartanak, ha a kabinet legalább részben nem tesz engedményeket számukra.

Évek óta nem került sor ekkora tüntetésre az országban, de a kormány ragaszkodik a deficitcsökkentést célzó programhoz. Prága célja, hogy az idei, 5,3 százalékos költségvetési hiányt jövőre 4,6 százalékra szorítsa le. Petr Necas jobbközép kormányának célja, hogy 2013-ra 3 százalék alá csökkentse a hiányt.

A hírügynökség megjegyzi, hogy Csehország 37,5 százalékos államadóssága mintegy fele az EU tagországokéinak, és a befektetők még az eurózóna egyes tagországainál, így Olaszországnál is biztonságosabbnak tartják, igaz, az teher az elmúlt időszakban gyorsan növekedett. Jaromir Drabek szocális miniszter szerint a kormányprogram alapvető része, hogy a közszolgálati bérek teljes volumenét 10 százalékkal csökkentse.

demonstrál közszolga Prága tüntet bércsökkentés közszféra
Kapcsolódó cikkek