Közélet

1999 óta a legkevesebbet éri idén a Nobel-díj

Az idén rekordszámú jelölt közül választották ki a Nobel-békedíj nyertesét, aki a díj mellé reálértéken 1999 óta a legkevesebb pénzdíjat kapja.

Idén rekordszámú, 237 jelölt került a békedíj-bizottság elé.  A Nobel-bizottság pénteki bejelentése szerint a jelöltek közül Liu Hsziao-po kínai ellenzéki, másként gondolkodónak ítélték a díjat.

Peking már bírálta a bejelentést. A szólásszabadságért és a többpárti választásokért küzdő Liut tavaly 11 év börtönre ítélték.

2001 óta 10 millió svéd koronát (300 millió forint) kapnak a Nobel-díj különböző kategóriáinak győztesei, így reálértéken 1999 óta a legkevesebbet éri a díjazás.

A díjat Alfred Nobel 1895-ben írt végrendeletében teljes vagyona (mai értéken 1,65 milliárd korona) felajánlásával alapította. A végrendeletben feltételül szabta vagyonának biztos értékpapírokba történő fektetését, és a keletkező kamatok szétosztását a díjazottak között. 2001 óta változatlan díjat kapnak a díjazottak, a 2008-as válság következményében a Nobel-alapítvány vagyona 22,3 százalékkal apadt le.

Napjainkban az alap vagyona csaknem kétszerese, mint amit a díj alapítója adományozott. A fele globális részvényekben van, 20 százaléka fix hozamú eszközökben, a maradék összeg pedig alternatív eszközökben.

Liu Hsziao-po másként gondokodó Nobel svéd korona békedíj
Kapcsolódó cikkek