Közélet

Elestek a szocialista bástyák vidéken

A megyei jogú városok közül minden valószínűség szerint csak Szegeden marad MSZP-s polgármester, Miskolcot is elveszítették a szocialisták. A Fidesz viszont Esztergomot kényszerült feladni.

Az önkormányzati választások első fordulójában eldőlt, hogy a megyei közgyűlések közül mindegyiket a Fidesz vezetheti majd, még a 2006-ban billegő Heves megyei közgyűlésben is kényelmes többséget szerzett a kormánypárt. A Fidesz 8 mandátumot szerzett, az MSZP 4-et, míg a Jobbik 3 mandátummal vesz részt a megyei közgyűlésben. A megyei listákon egyébként a Fidesz-KDNP mindenhol 50 százalék fölötti eredménnyel szerepelt, az ellenzéki pártok együttesen sem kaptak annyi szavazatot, mint a kormánypártok.

Az OVB adatai szerint, (70 százalékos feldolgozottságnál) országosan az összes leadott szavazat(polgármesteri, listás, képviselőtestületi) 32 százalékát a Fidesz, 27 százalékát a KDNP szerezte meg. A szavazatok 15,55 százalékát a Független indulók happolták el, az MSZP 12,54, a Jobbik 6,04, az LMP 1,51 százalékot szerzett.

Az ellenzéki pártok viszonylag rossz eredményei többek között az alacsony részvételi aránnyal is indokolhatóak: a részvételi arány országosan 46,14 % volt, ettől elmaradt a budapesti részvételi arány, amely alig haladta meg a 42 százalékot.

A megyei jogú városok vezetése Szeged kivételével a Fidesz kezébe került. Szegeden a szavazatok 98 százalékos feldolgozottságánál Dr. Botka László, szocialista polgármester vezetett, méghozzá a szavazatok 52,58 százalékával, míg fideszes kihívója, 45,76 százalékot szerzett.

Elesett viszont Miskolc. A szavazatok 85 százalékos feldolgozottságnál a Fidesz Dr. Kriza Ákos vezetett, a korábbi polgármester, az MSZP-s Káli Sándor előtt.  Szintén elbukott Nyíregyháza és Pécsen sem sikerült a szocialistáknak visszaszerezniük elvesztett pozícióikat.

A városok esetében már vegyesebb a kép:

A jelentősebb városok közül a Fidesz szinte minden megyében győzelmet aratott, Ajka, Dorog Szentes, Újszász Tiszaújváros, Kacincbarcika azonban minden valószínűség szerint szocialista vezetés alatt maradnak az eredmények alapján.

A szocialista párt önállóan 45, szövetségben 2 helyen, azaz összesen 47 polgármesterrel rendelkezik majd, beleszámítva a három megnyert budapesti kerületet is.

A Jobbik önállóan indított jelöltjei mindössze két településen arattak győzelmet, Tiszavasváriban Dr. Fülöp Erik, míg a vas megyei Hegyháthodászban Dervalics Roland szerzett polgármesteri címet.

Az LMP-nek mindössze Ivádi Gábor, Ivád polgármestere hozott egy polgármesteri széket.

Esztergomban ellenben a fideszes botrányhős Meggyes Tamás szenvedett megalázó vereséget, kihívója, a független Tétényi Éva vitte el a polgármesteri címet.

LMP vidék MSZP eredmények Jobbik Fidesz önkormányzati választások
Kapcsolódó cikkek