Közélet

Orbán: Állami kezelésbe veszik a MAL-t - Őrizetben a cégvezér

Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában elmondta: nagy munka vár a képviselőkre a mai napon, de az első megszólalásnak a részvét jegyében kell elhangoznia az ajkai katasztrófa kapcsán.

A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a ma reggeli órákban előállították B. Zoltánt, a MAL ZRT. cégvezetőjét. A férfi őrizetbe vétele megtörtént, a rendőrség előterjesztést tesz a gyanúsított előzetes letartóztatásba helyezésére.

A férfi gyanúsítotti kihallgatása folyamatban van az iszapkatasztrófával összefüggésben több ember halálát okozó közveszélyokozás és környezetkárosítás bűncselekmények miatt.

Bakonyi Zoltán őrizetbe vételét Orbán Viktor jelentette be napirend előtti felszólalásában. A miniszterelnök leszögezte: az események mindenki előtt ismertek, csakúgy, mint a védekezés céljából hozott döntések. A miniszterelnök szerint Magyarország a választások után a legfontosabb pillanatához érkezett, amikor kiderül, hogy valóban megváltoztak-e a dolgok.

Gyurcsány: Orbán tisztességes választ ad.

Az ajkai katasztrófáról minden egy helyen itt olvasható!

Most kell megmutatni, hogy valóban a választók akaratát képviseli a politika és bebizonyítani, hogy az ország már elég erős ahhoz, hogy a közérdeket képviselje a magánérdekkel szemben. A feladatok meghatározásához tudni kell, hogy nem természeti csapás okozta az ajkai katasztrófát.

Jogszerű lehet az állami felügyelet

Közérdekből a jelenleg hatályos szabályozások szerint jogszerű lehet az állami felügyelet a MAL Zrt. felett, mondta el a Világgazdaság Online kérdésére Kolláth György alkotmányjogász.

Ezért a mostani helyzetben négy feladattal kell megbírkózni: az első a kártalanítás, a köz érdeke, hogy ez ne az adófizetők, hanem a károkozók pénzéből történjen meg. Biztosítani kell az emberek munkáját az üzemben, közérdek a termelés biztonságos újraindítása. Meg kell gátolni a további természeti károk létrejöttét, fel kell tárni a tározó működésével kapcsolatos eltitkolt veszélyeket. Feltételezhető, hogy akadtak, akik ismerték a tározó gyenge pontjait, de magánérdekeik nem engedték meg, hogy ezeket nyilvánosságra hozzák. Emellett ki kell vizsgálni a felelősség kérdését.

A kérdés az, hogyan számolható fel ez a katasztrófa? A Mexikói-öbölbeli olajömlés, valamint a tiszai ciánkatasztrófa esetében a tehetetlenség volt jellemző, amelyek a köz-és magánérdek konfliktusában fakadtak. A legfőbb tanulság, hogy a magánérdeket semmilyen önműködő mechanizmus nem készteti arra, hogy alárendelje céljait a közérdeknek. Ezért a közérdeket csak a modern állam tudja érvényesíteni, ha szükséges. Ezért cselekvő helyzetbe kell hozni az államot, ami azt jelenti, hogy a MAL-t állami irányítás és vagyonzár alá kell vonni - jelentette be Orbán.

Korábban ilyen feladatra nem vállalkozott a kormány. A kabinet javasolja a katasztrófavédelmi biztos intézményének létrehozását. A biztos átveszi a MAL teljeskörű felügyeletét, irányítását és vagyonkezelését. A rendőrség ezzel párhuzamosan a cég vezérének előzetes letartóztatását kezdeményezte - jelentette be a miniszterelnök. Orbán Viktor arra kérte a képviselőket, gondolják át a katasztrófa volumenét a döntések kapcsán és csatlakozzanak az összefogáshoz.

A frakcióvezetők többsége felszólalásában támogatta a kormány elképzeléseit.

 

Az elmúlt években több felvásárlást hajtottak végre. Boszniában bauxitbánya-koncessziót szereztek, majd megvették a szlovén Silkem céget. Két évvel ezelőtt tízéves koncessziós jogot szereztek Montenegróban - ez utóbbit tervezték a MAL bauxitbányászatának központjának 2013-tól. Az elmúlt nyolc évben 12 milliárd forintot fektettek a vállalatba.

A MAL Zrt. 30 százaléka a Bakonyi család tulajdonában áll. A vegyészmérnök végzettségű Bakonyi Árpád a cég vezetésében már évek óta nem vesz részt, egyik fia, Bakonyi Zoltán vette át a vezetést.Bakonyi Árpád nevéhez fűzödik a balatonfűzfői Nitrokémia Zrt. is. Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! -->
[enews_gallery id='323354']

államosít mal napirend előtt Parlament felszólalás
Kapcsolódó cikkek