Közélet

Egyiptom: Terjed a sztrájk, katonai puccs fenyeget

Egyiptomban a Szuezi-csatornát üzemeltető cég alkalmazottai után már a kairói tömegközlekedési dolgozók is sztrájkolni kezdtek. Eközben a külügyminiszter katonai hatalomátvételt helyezett kilátásba.

Hétfő óta a Szuezi-csatorna hatezer dolgozója sztrájkol, bár a hivatalos közlés szerint a munkabeszüntetés nem veszélyezteti a világ egyik legfontosabb tengeri átjárójának működését. A sztrájk azonban tovább terjed, hiszen az AP jelentése szerint már a kairói tömegközlekedési vállalat több ezer munkatársa nem vette fel a munkát.

Az ellenállás annak ellenére erősödik, hogy Aboul Gheit külügyminiszter az Al-Arabiya televíziónak nyilatkozva leszögezte, hogy "ha kalandorok veszik kézbe a reformok előkészítését", akkor a hadsereg átveheti az irányítást az alkotmány és a nemzetbiztonság megvédése érdekében, ez pedig "rendkívül súlyos helyzetet eredményezhet".

A tizenhét napja tartó tüntetéssorozat ma és holnap új lendületet vehet, hiszen a szervezők Khaled Abdel-Hamid vezetésével hat különböző helyszínre várják a demonstrálókat, akik azután a tervek szerint mindannyian a Tahrir-térre vonulnak. A tüntetők változatlanul Mubarak elnök távozását követelik, a tiltakozásoknak új lendületet adtak azok a hírek, melyek szerint a harminc éve kormányzó elnök több tízmilliárd dollárnyi vagyont halmozott fel, miközben a Világbank jelentése szerint Egyiptom 80 millió lakosának mintegy 40 százaléka napi 2 dollárból kevesebből él.

A Fehér Ház szerdán este ismételten sürgette, hogy az egyiptomi miniszterek tegyenek az eddiginél többet a tüntetők követeléseinek teljesítésére. Mubarak kormánya úgy reagált, hogy az amerikaiak "rá akarják erőszakolni" a kísérleteiket egy hűséges közel-keleti szövetségesre, azzal érvelve, hogy a gyors reformok túlságosan kockázatosak lennének.

sztrájk puccs katonai tüntető Mubarak Tahrir-tér Kairó tüntetés Egyiptom
Kapcsolódó cikkek