Közélet

Hétfőn indul a Concordia-per

Hűtlen kezelés bűntette vádjával indul hétfőn a Concordia-per a Fővárosi Bíróságon hétfőn

Az ügyben több vádiratot egyesítettek, valamennyi esetben a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz (FVM) kapcsolódó cégekről van szó, az 1998-2002-es időszakra vonatkozóan. Az egyik vádiratban az FVM 100 százalékos tulajdonában álló Concordia Közraktározási Rt. és annak szintén 100 százalékos tulajdonában álló GSM 96 Kft. ügyei szerepelnek.

A vádirat szerint a gabonakereskedelemmel foglalkozó GSM egyes szerződéseibe olyan szereplőket iktatott, amelyek tényleges szerepet nem játszottak a teljesítésben, ennek ellenére jutalékot kaptak, vagy a GSM a kötelezettségeit úgy teljesítette, hogy indokolatlanul közbeiktatott egy másik társaságot, amely így a vételi és eladási ár különbségéhez jutott. A GSM-et 157.659.749 forint vagyoni hátrány érte.

A kérdéses időszakban a K. Nikolett által vezetett Concordia Rt. a búzaminőségi térkép elkészítésekor olyan gazdasági társaságot is bevont, amely tényleges munkát nem végzett, ennek ellenére 3.125.000 forint megbízási díjat kapott.

Egy másik vádiratban az FVM alá tartozó Agrármarketing Centrum Kht. ügyei szerepelnek. A vád szerint a kht. a magyar agrárium népszerűsítésével foglalkozott, ennek kapcsán azonban a vezetői olyan programokat is bejelentettek a tulajdonos minisztériumnak, amelyek meg sem történtek. A vád szerint a kht.-nak 37.694.188 forint vagyoni hátránya keletkezett. A vád minősítés minden esetben hűtlen kezelés bűntette. A következő tárgyalási napokon tanúmeghallgatás és perbeszédek várhatóak.

FVM Bűnügyek gabonaspekuláció GSM Concordia
Kapcsolódó cikkek