Közélet

Pert nyert a Premier League ellen egy kocsma

Az első osztályú angol labdarúgó-bajnokság, a Premier League meccseit külföldi tévécsatornákon is nézhetik élőben a drukkerek a brit pubokban – állapította meg az Európai Bíróság főtanácsnoka.

Amennyiben a luxembourgi testület ítélete a főtanácsnok véleményével egyező lesz, akkor annak beláthatatlan következményei lehetnek nemcsak a sport-, hanem egyéb, például zenei közvetítési jogok értékesítése terén szerte az EU-ban – nyilatkozott lapunknak Dénes Ferenc sportközgazdász.

A bíróság főtanácsnoka egy brit pub bérlője és a Premier League (PL) közvetítési jogait értékesítő szervezet (FAPL) vitájában mondott véleményt, amely nem kötelező az Európai Bíróság várhatóan néhány hónapon belül megszülető ítéletére nézve, azonban a testület általában azzal egybehangzóan hozza meg döntését. A portsmouthi Karen Murphy azután fordult a luxembourgi testülethez, hogy a helyi bíróság 8000 fontra (2,5 millió forintra) bírságolta, mert pubjában nem a Sky Sports vagy ESPN csatornán nézték a vendégek a mérkőzéseket, hanem egy görög szolgáltató dekóderével hozták be a meccseket - ezzel pedig jelentős összeget spórolt meg az angliai kocsma.

A bíróság főtanácsnoka, Juliane Kokott szerint ellentétes az EU-joggal, hogy a PL minden országban külön megállapodást köt a közvetítési jogokról. Úgy véli: a kizárólagos jogok révén az egységes belső piac külön nemzeti piacokra szakad, ez sérti a szolgáltatások szabad nyújtásának uniós elvét. Ha a bíróság a főtanácsnok álláspontjához hasonlóan dönt, a PL arra kényszerülhet, hogy csupán egy médiacsoportnak értékesítse a jogokat európai szinten.

Az angol futball számára katasztrófa lenne, ha a bíróság követné a főtanácsnok álláspontját. Nem csoda, hogy a PL vezetői azonnal válságtanácskozást hívtak össze annak bejelentése után – mondta Dénes Ferenc. A kizárólagos közvetítési díjakból az 1992-ben létrejött liga az évek során hatalmas bevételre tett szert, s így több sztárjátékost tudott a szigetországba csábítani – emelte ki. A jelenleg érvényben lévő hároméves szerződésekért 3,5 milliárd fontot kap a PL, ebből 1,4 milliárdot a külföldi szerződések fednek le.

Itthon a Digi Sport adja a PL-t

Magyarországon a Digi TV sportcsatornája, a Digi Sport szerezte meg a PL kizárólagos közvetítési jogait. A sportcsatornát tartalmazó csomagok árai nem indokolják, hogy a PL-meccseket hazai sportkocsmák a brit pubokhoz hasonlóan (ahol a görög csatorna díja töredéke a Sky Sports előfizetésének) külföldi dekódereket használjanak az előfizetési díjak csökkentése miatt.


futball közvetítési jog pub Premier League kocsma
Kapcsolódó cikkek