Közélet

Szerbia kitartóan menetel az EU felé

Továbbra is kitartanak az EU-integrációs irány mellett a szerb kormánypártok, hiába mondott le posztjáról a hét elején a reformok kulcsfigurájának számító gazdasági miniszter. Belgrád célkitűzése, hogy az ország az év végéig megkapja a tagjelölti státust Brüsszeltől.

Mozgalmas hetet tudhat maga mögött Szerbia. Hétfőn lemondott posztjáról Mladan Dinkic gazdasági miniszter, egy nappal később pedig sikerült a kabinetnek megállapodnia a Nemzetközi Valutaalappal a 2,9 milliárd eurós hitelkeret újabb részletének lehívásáról.

Ezek után várhatóan holnap végez munkájával az az uniós szakértői küldöttség, amely a tagjelöltség kapcsán öt napon keresztül vizsgálta, hogyan áll az igazságszolgáltatási reform, a szervezett bűnözés és a korrupció elleni harc, illetve a rendőrség átalakítása. A munkacsoport által készített jelentés fontos elemét képezi majd az Európai Bizottság október közepére várható értékelésének, amelyben Szerbia tagjelöltségre való érettségét minősítik.

Rossz hír a reformlendület szempontjából a koalíciós együttműködéssel elégedetlen Dinkic lemondása, emiatt sokan már a kabinet válságát emlegetik. Ez akár a 2012 márciusában esedékes parlamenti választások előrehozását is eredményezheti – írja a Bloomberg. Bár Dinkic pártja, a G17 továbbra is kitart a koalíció mellett, és a volt tárcavezető utóda, Nebojsa Ciric az eddigi irány tartását ígéri, a hirtelen minisztercsere rossz emlékeket ébreszt déli szomszédunknál. Szerbiában az elmúlt tíz évben egyetlen kabinet sem volt képes kitölteni teljes, négyéves mandátumát. Bizakodásra ad okot ugyanakkor az integráció szempontjából, hogy szinte az összes politikai párt elkötelezett az uniós csatlakozási törekvések mellett.

A szerb gazdasági nyitás egyik alapvető eleme a SIEPA ügynökség által folytatott kampány a „befektetésbarát országról” – mutat rá FAZ. Ennek köszönhetően az idén megközelítheti a 3 milliárd eurót a külföldi működő tőke beáramlása a tavalyi egymilliárd eurós volumen után. A SIEPA állítása szerint 100 ígéretes projekt áll jelenleg előkészítés alatt.

Az átalakítási törekvések nyomán Szerbia szlovák mintára az ipari növelésével és a külföldi tőke beáramlásával igyekszik megalapozni a gazdasági növekedést, szemben a korábbi, hitelekkel finanszírozott belső fogyasztást előtérbe helyező modellel. A külföldi beruházási kedv élénkülése ugyanakkor továbbra sem tűnik csodaszernek.

A még mindig megközelíti a 20 százalékot, a 2011-es növekedés pedig jó esetben eléri a 3 százalékot a tavalyi 1,5 százalékos bővülés után. Ráadásul a lemondott Dinkic kritikusai szerint a munkahelyenként 10 ezer eurós állami támogatással igen drágán vásárolta meg a befektetők kegyét a volt gazdasági miniszter.

Az állami támogatások helyett sokkal nagyobb szükség lenne a gazdasági szabályozás egyszerűsítésére és lazítására – hívja fel a figyelmet a Világbank. A szervezet szerint a jelenlegi bürokratikus rendszer a korrupció melegágyának bizonyul sok esetben. Ennek leépítése nemcsak a gazdasági fejlődés szempontjából lenne fontos, hanem azért is, mert az állami pénzek hatékonyabb elköltése könnyebbséget jelentene a folyamatosan pénzhiánynyal küzdő államkassza számára is.

Részben elégedett

Sikerült előzetes egyezségre jutni a belgrádi kabinetnek a héten a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a 2,9 milliárd eurós készenléti hitelkeret újabb, 365 millió eurós részletének lehívásáról. A szerb fővárosban tartózkodó IMF-küldöttség döntését még meg kell erősítenie a szervezet igazgatóságának. A valutaalap a megállapodás ellenére is túl lassúnak tartja a strukturális reformok végrehajtását, különös tekintettel a régió egyik legdrágábbjának tartott nyugdíjrendszerre.






Szerbia EU Dinkic tagjelölt
Kapcsolódó cikkek