Közélet

Alkotmányozás: az LMP nem tartja a gyertyát, Baka bírál, az ellenzék veszíthet

Csizmadia Ervin szerint lehetetlen mindenkinek tetsző alkotmányt elfogadni, Kumin Ferenc pedig úgy véli, lehetséges, hogy az ellenzéki pártok hibát követnek el, amikor kimaradnak az alkotmányozásból.

Kumin Ferenc szerint bármiféle konszenzusos alkotmányozás a mostani politikai miliőben illúzió. Egy új alaptörvény – különösen, ha konszenzus kíséri - a kormánypártok hatalmas sikerét jelentené, amire rendszeresen hivatkozni lehetne a 2014-es választási kampányban. Az alkotmányozásból kimaradó MSZP és LMP azonban ezt a politikai versenyelőnyt nem akarja megadni a kormányoldalnak – mondta a Századvég Alapítvány szakértője az MR1 Kossuth Rádiónak.

A politológus szerint a két ellenzéki párt szempontjából ez most racionális döntésnek látszik, de előfordulhat, hogy hosszabb távon többet veszítenek, mint nyernek vele. Az MSZP és az LMP választói esetleg számon kérik majd a két párton, hogy hátat fordítottak az alkotmányozásnak, miközben, ha másképp döntenek, bizonyos prioritásokat – például ökológiai vagy szociális értékeket - bevihettek volna az új alaptörvénybe – mondta Kumin Ferenc. Az elemző szerint a kormánypártok most nyilván arra játszanak, hogy ezt ráolvassa az alkotmányozástól távol maradó pártok fejére.

Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója szerint a mostani állapot a magyar történelemben egy nagyon ismert szituáció, az ország mindig alkotmányos konfliktusok közepén volt. Az derül ki, hogy a Fidesz történelemszemlélete és értékfelfogása mára érett be. A mindent átalakítani kívánó szándék abból fakad, hogy egészen mást gondolnak nemcsak a jelenről, hanem a múltról, illetve az ahhoz való viszonyunkról, az értékekről – mondta Csizmadia Ervin. A politológus hozzátette, úgy véli, a kilencvenes évek közepéhez hasonló helyzet, amikor mindenkinek tetsző alkotmányt lehetet volna elfogadni, soha többé nem tér vissza.

Nem fogjuk tartani a gyertyát az eddigi alkotmány felszámolásához

"Mi azért nem vagyunk ott az alkotmányozásban, mert nem fogjuk tartani a gyertyát ahhoz, hogy felszámolják Magyarországon az eddigi alkotmányos kereteket, amelyek sokkal jobbak voltak, mint amit most készül elfogadni a Fidesz" – így indokolta az alkotmányozástól való parlamenti távolmaradásukat Karácsony Gergely, a Lehet Más a Politika (LMP) parlamenti frakcióvezető-helyettese a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában szerda este. A politikus kifejtette: szerintük az állampolgárok részvételét, a széles körű társadalmi vitát nem tették lehetővé a kormánypártok. Azt is állítja: egy megerősítő népszavazáson "biztosan megbukna" a kormánypártok alaptörvénye.
 
"Legális, de nem legitim"

Az alkotmányozástól való távolmaradással azt teszi egyértelművé a párt, hogy a folyamat bár legális, de nem legitim abban az értelemben, ahogy Orbán Viktor mondta Gyurcsány Ferencre 2006 után, hogy legális, de nem legitim kormányfő – reagált Karácsony Gergely a Közbeszéd felvetésére, miszerint nem lehet-e, hogy saját magával tesz rosszat a párt, amikor nem vesz részt az alkotmányozás parlamenti folyamatában? Hiszen így a kormánypártok az LMP-re is mutogatnak, mondván, álszent játék a távolmaradásuk – vetette fel a Közbeszéd.

A Fidesz egyébként nem kért felhatalmazást arra a választóitól, hogy alkotmányozni szeretne; másrészt kormányzásuk alatt egyértelműen szembefordultak a korábbi alkotmányos normákkal, az alkotmány szellemiségével – módosították az alaptörvényt, ha úgy jött ki a lépés. Harmadsorban pedig nem tették lehetővé, hogy széles körű társadalmi párbeszéd folyjék az új alkotmányról, beleértve annak elfogadását is – sorolta kifogásaikat az LMP-s politikus.

“Ódzkodnak attól, hogy népszavazás erősítse meg az új alaptörvényt, pedig működő demokráciákban új alkotmányt majdnem mindenhol ilyen módon erősítenek meg; csak ez az alkotmánykoncepció biztosan megbukna egy ilyen megmérettetésen” - tette hozzá Karácsony Gergely.

Nehéz volt dönteni a távolmaradásról

Az ellenzéki képviselő kijelentette: szívesen részt vettek volna az alkotmányozás vitájában,  és nagyon nehéz volt meghozniuk a döntést a kivonulásról. Mégis úgy érzi, az egyetlen helyes hozzáállás volt ez a vitához, tehát hogy "ebben szimbolikusan nem tudnak részt venni". “Elmondom itt a véleményemet, számos más fórumon is elmondjuk. Tehát nem arról van szó, hogy kizárjuk magunkat a vitából, csak a parlamentben, a magyar alkotmányosság szimbolikus helyszínén nem tudunk ebben a folyamatban részt venni, azért, mert azt nem tudjuk elfogadni” - szögezte le Karácsony Gergely.

A politikus kifejtette: a kormányoldal alkotmánykoncepciója teljes mértékben igazolta az LMP korábbi megállapítását, miszerint az új alkotmány elfogadása kapcsán a korábbi normák “felszántásáról” van szó.
Számos területen visszalépést lát az LMP

Mi az, amit leginkább kifogásolnak a kormányoldal alkotmánykoncepciójában? - vetette fel a Közbeszéd.
“Nagyon hosszan tudnám sorolni” - válaszolt Karácsony Gergely, kiemelve, hogy az új alaptörvény meghagyja az Alkotmánybíróság csorbított jogköreit, sőt azokat tovább csorbítja; sokkal nehezebb lesz például az AB-hez fordulni. Megnehezíti a koncepció a népszavazásokat, eltörli a helyi népszavazásokat, eltörli az egészséges környezethez és a szociális biztonsághoz való jogot – sorolta az ellenzéki politikus.“Például a Bokros-csomag idején az Alkotmánybíróság a szociális biztonságra való jog alapján számos intézkedést megsemmisített. Akik azt gondolják, hogy az alkotmány olyasmi, ami nem érinti az ő hétköznapjaikat, azok most meg fogják tapasztalni. Például a szociális biztonsághoz való jog kikerül az alkotmányból, és nincs egy Alkotmánybíróság, ami egy olyan megszorító csomagot, mint a Bokros-csomag, megakadályozhatna” - hangzott az érvelés.

Megszólalt a Legfelsőbb Bíróság elnöke is

A Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke szerint nem elég hangsúlyos az igazságszolgáltatási hatalmi ág szerepe és funkciója a Fidesz-KDNP alaptörvény-javaslatában.

Baka András csütörtökön a parlamentben, az alkotmányjavaslatok általános vitájában azt mondta: az a megfogalmazás, amely szerint "a bíróságok igazságszolgáltatási tevékenységet látnak el", nem igazán fejezi ki "a dolog lényegét", azt, hogy bár jogvitákat más szervek is eldönthetnek - például közjegyzők, választottbíróságok "vagy akár a falu bölcse" -, az igazságszolgáltatás mint az állam rendjét és stabilitását állami tevékenység kizárólag a bíróság feladata.

Az LB elnöke szólt arról is, nem tartja megalapozottnak azokat a híreszteléseket, amelyek szerint az Országgyűlés a bírósági igazgatást valamiféle miniszteriális igazgatássá kívánná átszervezni.

Századvég csizmadia méltányosság politikaelemző alkotmány alkotmányozás Kumin
Kapcsolódó cikkek