Közélet

Martonyi: Magyarország soha nem szerette az adóharmonizációt

A magyar kormány még nem döntött arról, aláírja-e az euróról szóló paktumot – emelte ki Martonyi János külügyminiszter budapesti tájékoztatóján.

Emlékeztetett: az EU valutaunión kívüli tíz országának dönthet arról, elfogadja-e a paktum feltételeit, szerinte nagyjából 3-5 ország maradhat kívül. Azt sem titkolta, a magyar kormánynak az adóalap harmonizációjával kapcsolatban vannak fenntartásai.

A túl alacsony társasági adószint miatti indokolatlan versenyelőnnyel kapcsolatos érvek a külügyminiszter szerint nem fogadhatók el. „Egy kevésbé fejlett ország nehezen mond le az alacsony szint nyújtotta előnyről, túlzás lenne azonban azt állítani, hogy Magyarország adóparadicsom lenne, hiszen hiába alacsony az adókulcs, az összes terhelés kiemelkedően magas Európában is” - emelte ki Martonyi.

A magyar diplomácia vezetője sikeresként értékelte a magyar EU-elnökség eddigi teljesítményét. Felidézte: a gazdasági kormányzásról szóló hat jogszabály alapelveinek elfogadása még a vártnál is gyorsabban, az egy héttel ezelőtti euróövezeti csúcsot követő napokban már megszületett. A héten ugyanakkor az uniós agrárminiszterek is megállapodtak a közös agrárpolitika 2014 utáni alapelveiben.

Vészhelyzet

Hétfőn érkeznek haza a tokiói magyar nagykövetség munkatársainak családtagjai – mondta el Martonyi János. Hozzátette: ők most Oszakában vannak, biztonságban, míg a diplomaták a japán fővárosban maradnak, de készek arra, hogy vészhelyzet esetén az ország biztonságosabb déli részébe távozzanak. Óva intett ugyanakkor a pánikkeltő kijelentésektől, amelyek a világ tőzsdéin is súlyos következményekkel járhatnak.

A helyükön maradnak ugyanakkor a tripoli misszió tagjai. Marton Béla nagykövet az EU-t is képviseli. A mostani helyzetben a magyarokon kívül már csak a ciprusi és a görög diplomaták maradtak a líbiai fővárosban, az olasz misszió tagjai az utolsó repülők egyikével távoztak pénteken.
Martonyi üdvözölte a Líbiával kapcsolatos biztonsági tanácsi határozatot. Megerősítette: egy katonai akcióban a magyar hadsereg nem vesz részt, de magyar tisztek – elsősorban a Awacs gépeinek pilótái – jelen lehetnek.

A katonai beavatkozásról elmondta: annak célja a polgári személyek védelmének kivívása minden lehetséges eszközzel. Ez azonban nem jelenthet megszállást – vagyis szárazföldi beavatkozást sem, és nem lehet célja a líbiai rendszer megváltoztatása sem. Kadhafi távozása érdekében tehát nem vehetnek igénybe katonai eszközöket, más kérdés azonban – tette hozzá -, hogy egy ilyen oltalmazó akció milyen politikai következményekkel jár. „Ha nem bukik meg Moamer Kadhafi rendszere, akkor is működésképtelen, izolált rezsimmé válik, ezért a vezetőnek a katonai akció sikerétől függetlenül távoznia kell” - hangsúlyozta a külügyminiszter.

Kedden egyébként az egyiptomi-líbiai határra megy Martonyi. Mint elmondta: a látogatás célja elsősorban az, hogy felmérjék a menekülthelyzetet. Félő, hogy a jelenlegi helyzetben nagy tömegben líbiai menekültek is megjelenhetnek a határon.

 

oszaka líbiai magyar nagykövetség paktum Japán euró
Kapcsolódó cikkek