Közélet

Pánikszerűen veszik a palackozott vizet a tokióiak

Oroszország, Ausztrália, Kanada, Szingapúr is feliratkozott azon országok listájára, amelyek tiltják a japán élelmiszerek importját.

Az Egyesült Államok és Hongkong már korlátozták a japán élelmiszer bevitelét és Franciaország szeretné elérni, hogy az ugyanezt tegye. Ausztrália a sugárzásnak kitett térségből származó termény bevitelét tiltotta meg, ám szerinte azok a japán élelmiszerek, amelyek áruházi polcokon találhatók, biztonságosak, ha azokat a földrengés előtt szállították ki – jelenti az AFP.

A BBC News szerint három ENSZ ügynökség közös közleményt adott ki arról, hogy Japán megfelelő intézkedéseket tett az ügyben. "Monitorozzák az élelmiszereket, mérik az élelmiszerekben lévő rádióaktivitás szintjét és az eredményeket nyilvánosságra is hozzák" - közölte a Nemzetközi Atomerő Ügynökség, az Egészségügyi Világszervezet és az Élelmiszer és Mezőgazdasági Szervezet (FAO).

Elemzők közölték: a sugárfertőzéssel kapcsolatos félelmek valószínűleg kihatnak Japánban a belföldi keresletre, mert az országban termesztett mezőgazdasági termékek zömét helyben fogyasztják el. A szakértők ugyanakkor azt is várják, hogy a földrengés és a cunami negatív hatása az exportra az elkövetkező hónapokban lesz érzékelhető. A legújabb adatok még azt mutatják, hogy idén februárban a japán 9 százalékkal nőtt a tavalyi azonos hónaphoz viszonyítva.

Eközben Japánban egyre növekszik az élelmiszerekkel és az ivóvízzel kapcsolatos pánik: a tokiói lakosok megrohanták az üzleteket és felvásárolták a palackozott vízkészleteket. Bár a friss mérések szerint jelenleg nem tartalmaz egészségkárosodást okozó mennyiségű radioaktív részecskét az ivóvíz, a lakosság nem mer csapvizet adni a gyerekeknek, ezért a hatóságok gyerekenként 5,5 deciliteres adagokban vizet osztanak. Jelenleg a hat reaktor közül négyből füst, illetve gőz száll fel, az egészségügyi minisztérium bizonyos, a régióban termesztett zöldségekben a határérték 164-szeresére rúgó cézium-mennyiséget észlelt.

Az Európai Unió illetékese tegnap közölte: az eddigi vizsgálatok szerint nem sugárszennyezettek a Japánból az Európai Unióba importált élelmiszerek.

Mint arról beszámoltunk, az Országos Atomenergia Hivatal vezetője szerint a magyarországi műszerek nem mutattak változást, a részecskék még nem érhették el az országot. Ha így marad a helyzet, akkor továbbra sem lesz mérhető hatása a kibocsátásnak - hangsúlyozta a szakértő, ám azt hozzátette, hogy a mérhető és a sugáregészségügyi problémákat okozó hatás között óriási a különbség

 

palackozott víz Tokió FAO élelmiszer ENSZ Fukusima atomerőmű sugárfertőzés erőmű
Kapcsolódó cikkek