Közélet

Újabb robbanás a reaktorban, radioaktív felhő az óceánon

A helyzet hétfő hajnalban: Japánban újabb robbanás következett be a Fukusima atomerőmű hármas blokkjában. A reaktort borító acélburok épségben maradt, nincs sugárzásveszély.

A három nappal ezelőtti  katasztrófa következtében megsérült atomerőmű hármas blokkjában hidrogénrobbanás történt akárcsak két napja a másik reaktorblokkban. A vezérlőterem állítólag sértetlen maradt. A szakértők úgy vélik, minél  tovább sikerül a tengervizes hűtést fenntartani, annál nagyobb az esély arra, hogy elkerülik a nukleáris katasztrófát.

Egy amerikai repülőgép-anyahajó a Csendes-óceánon radioaktív felhőn haladt át, amely a megsérült japán atomerőművekből szabadulhatott ki: egy óra alatt egy hónapnyi sugárzási adag érte a személyzetet. Tokióban elrendelték a sugárzás mérését, a megapolisz 240 kilométerre van a megsérült atomerőművektől.

Egy 6,2 erősségű utórengés pánikot keltett, a tokiói reptér épületei is megremegtek, ezt követően téves cunamiriadó volt - magyar idő szerint az éjszakai órákban-, de semmi jele sincs a szökőárnak, viszont a riadót hivatalosan még nem fújták le.

Kétezer halottat találtak a hatóságok Mijagi prefektúra tengerpartján, ezer
áldozatot az Ojika-félszigeten, ezer holttestet Minamisanriku-nál.

Eddig mintegy kétszázezer embert telepítettek ki a sugárzásveszélyesnek
tartott területekről, miontegy félmillióan maradtak fedél nélkül a  cunami
és a földrengés következtében.

Fukusima atomerőmű hármas blokkjában. A reaktort borító acélburok épségben maradt, nincs sugárzásveszély. LJ-->

nukleáris katasztrófa szőkőár atomreaktor Fukusima atomerőmű japán földrengés cunami
Kapcsolódó cikkek