Közélet

Egyre durvuló utódlási harc az IMF-nél

Az európai politikusok újabb európait látnának szívesen a Nemzetközi Valutaalap élén

Jóllehet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetése tartja magát ahhoz, hogy amíg nem bizonyítottak a Dominique Strauss-Kahn ellen felhozott vádak, addig a szervezet vezérigazgatója marad, várható távozása hirtelen sürgőssé tette az utódlás kérdését. A lemondás amúgy is érett, hiszen a politikus a legesélyesebb jelölt volt a 2012-es francia elnökválasztáson. Utódlásáért is megkezdődött már a harc, ezt legfeljebb felgyorsítják a mostani események.

Az európai vezetők elutasították azokat a felvetéseket, miszerint a következő elnök nem európai származású lesz. Angela Merkel német kancellár ezt azzal indokolta, hogy jelenleg Európában van a legnagyobb baj, az adósságválság elég „jó ok” arra, hogy egy esetleges utód megint az öreg kontinensről származzon. A keddi német lapok emlékeztettek arra, hogy a kancellár egy évvel ezelőtt az európai partnerek heves tiltakozása ellenére keresztülvitte, hogy az IMF vegyen részt a görög, az ír és a portugál mentőcsomagban. Berlin attól tart, hogy amennyiben a valutaalap élére egy feltörekvő ország jelöltje kerül, az IMF számára Európa már kevésbé lesz fontos.

Ezt a szándékot erősítette meg José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is, aki közölte: az unió javasol majd jelöltet, ha Strauss-Kahn lemondana. Washington egyelőre nem nyilatkozott arról, ragaszkodnak-e az eddigi állapot – az IMF-t európai, a Világbankot amerikai vezeti – fenntartásához. Jay Carney fehér házi szóvivő hétfőn csak annyit mondott: bízik abban, hogy az IMF képes lesz az európai adósságválság hatékony kezelésére.

Az európai jelöltek közül jelenleg Christine Lagarde francia pénzügyminisztert tartják a legesélyesebbnek. Mellette és ellene is felhozható érvként, hogy az elmúlt 33 évből 26-ban francia vezetője volt az IMF-nek. Angela Merkel lehetséges jelöltje lehet a német kormány korábbi pénzügyminisztere, Peter Steinbrück. Annál is inkább, mivel a szociáldemokrata politikus éppen a hétvégén jelentette be, a 2013-as választásokon a kancellár kihívója lenne.

Korábban felmerült Gordon Brown volt brit kormányfő neve is, ám utódja, a konzervatív David Cameron határozott hangon utasította vissza, hogy támogatná a munkáspárti politikust. Félig-meddig európai, de egyben a feltörekvő országokat is képviseli Kemal Dervis volt török gazdasági miniszter, aki jelenleg az ENSZ fejlesztési programját vezeti. Ő azonban, Brownhoz hasonlóan, nem tudja maga mögött hazája kormányának támogatását – emlékeztet a Financial Times.

Az esélylatolgatásokban újabb névként hozta elő a Reuters Mohamed el-Erianét. Az egyiptomi szülők gyermekeként New Yorkban született üzletember a világ legnagyobb kötvényalapjának, a Pacific Investment Managementnek a vezérigazgatója, de korábban 15 évet töltött az IMF-nél.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek