Közélet

Tíz magyarból három idegenellenes

Tíz magyarból három idegenellenes, egy idegenbarát, ugyanakkor hat mérlegel abban a kérdésben, hogy Magyarországnak minden menedékkérőt be kellene-e fogadnia vagy sem – derül ki a TÁRKI kutatásából.

Idén áprilisban a felnőtt lakosság egyharmada értett egyet azzal a nyíltan idegenellenesnek tekinthető állítással, hogy az országba egyetlen menedékkérőt se kellene beengedni – írja a Tárki. Velük szemben csak negyed annyian, a magyar felnőttek összesen 8 százaléka tekinthető idegenbarátnak: szerintük minden menedékkérőt be kell fogadni. A többség - a megkérdezettek 60 százaléka - mérlegelné a menedék nyújtásának, illetve megtagadásának kérdését.

A mérlegelőket a kutatóintézet megkérdezte, hogy milyen nemzetiségű, etnikumú menedékkérőket nem fogadnának be. Mint a következő táblából kiolvasható, 2007 óta (amióta a nyílt idegenellenesség mértéke alig változott) a mérlegelők körében minden potenciális bevándorló csoporttal szemben csökkent vagy változatlan az elutasítás mértéke. Ugyanakkor 2011-ben a kínaiak elutasítása kiugró mértékben csökkent az előző évekhez képest, de még így is a mérlegelők közel kétharmada utasítja el őket (is). A mérlegelők közt a Tárki korábban nem kutatta a romákat elutasítók arányát: idén 79 százalékkal magasan az első helyet érték el.

kutatás elutasítás bevándorlás roma Tárki társadalom idegenellenes
Kapcsolódó cikkek