Közélet

Forrása ismeretlen - Mutáns kórokozó felel a járványért

Egy új baktériumtörzs jött létre, és ez okozza Németországban a hasmenéses járványt, amelynek már 17 halottja van.

Erre a következtetésre jutott a WHO vizsgálata, amelyet ma ismertettek. Az új törzs az Escherichia coli (kólibaktérium v. kólibacilus) két törzséből jöhetett létre, ilyen baktériumot még soha nem izoláltak, mondta a WHO képviselője. A legtöbb E-Coli szerotípus ártalmatlan, de vannak olyanok is, mint például az O157:H7, mely emberben ételmérgezést okozhat.

A veszélytelen törzsek az emésztőrendszer normális flórájához tartoznak, K2-vitamint termelnek. A fertőzés forrás még mindig nem ismert, a német Robert Koch intézet képviselője még azt hangoztatta, hogy mindent elkövetnek a baktériumhordozó felkutatására, de már olyan kétkedő vélemények is voltak, hogy képtelenek lesznek a fertőzés forrásának megállapítására.

A Robert Koch országos járványügyi intézet csaknem 2400 fertőzött, illetve gyanús személyt regisztrált. Az áldozatok száma előző estéhez képest nem változott, a járvány eddig 17 halottat követelt, közülük 14 nő. Továbbra is aggodalomra ad okot, hogy a betegek közül mintegy 500-an életveszélyes, vagy legalábbis válságos állapotban vannak. Az ő esetükben már fellépett az úgynevezett a hemolitikus urémiás szindróma (HUS), ami súlyos vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelent. Miután a Spanyolországból importált uborkát kizárták a vélt vétkesek sorából, változatlanul az észak-németországi uborka, paradicsom és saláta áll a gyanú középpontjában.

Erre vonatkozóan azonban a hatóságok semmilyen konkrét bizonyítékokkal nem rendelkeznek. Ezért a németországi parasztok szövetsége tiltakozásának adott hangot az általa megalapozatlannak tartott riogatások miatt, és a kormánytól - valamint az Európai Uniótól - ismételten kártérítést követelt. Csütörtöki értesülések szerint a fogyasztás drasztikus visszaesése miatt a parasztok napi vesztesége négymillió eurót tesz ki.

járvány hasmenés e-coli EHEC WHO hus baktérium
Kapcsolódó cikkek