Közélet

Murdoch-botrány - Cameron terel

David Cameron brit miniszterelnök sajnálatát fejezte ki, hogy Andy Coulsont nevezte ki korábban szóvivőnek, ugyanakkor nem volt hajlandó bocsánatot kérni.

 A Murdoch-botrány miatt összehívott rendkívüli alsóházi ülésen tegnap elmondta, ha tudta volna mindazt, amit ma tud, akkor nem alkalmazta volna a News of the World bulvárlap korábbi főszerkesztőjét. Ugyanakkor hangsúlyozta, Coulsonnal szemben fenntartja az ártatlanság vélelméhez való jogot. Hozzátette: a Downing Street 10.-ben végzett munkájával kapcsolatban soha nem volt probléma.

Ha valóban bebizonyosodik, hogy Coulson tudott a lehallgatásokról, akkor komoly büntetőjogi következményekkel kell számolnia. „Ha kiderül, hogy hazudtak nekem, akkor itt lesz az ideje a mély bocsánatkérésnek, és ígérem, ennek eleget is fogok tenni” – mondta a miniszterelnök.

Több ellenzéki képviselő a BSkyB eladásával kapcsolatos kérdéseivel igyekezett forró perceket szerezni Cameronnak. A miniszterelnök nem tagadta egyértelműen, hogy a News International vezetőivel folytatott beszélgetései során szóba került a televíziós műsorszolgáltató felvásárlására tett ajánlat. Többször kikerülte a kérdést, és csak anynyit mondott, semmilyen „helytelen beszélgetést” nem folytatott a News of the Worldöt is tulajdonló cég vezetőivel, semmilyen előírást nem sértett meg. Emlékeztetett, őt saját kérésére kizárták a döntéshozatalból.

Bejelentette, hogy hétfős, emberi jogi szakértőkből és neves újságírókból álló bizottságot állítanak fel. Vizsgálják az újságírók által alkalmazott telefonlehallgatásokat és más törvénytelen eszközöket, ezek hatásait, illetve a sajtó és a rendőrség szerepét.

Miközben Cameron igyekszik a botrány által kiváltott vizsgálódási hullám élére állni (korábban egy független bírósági vizsgálatot is ígért), retorikájában próbál terelni is. Parlamenti beszéde közben többször felhívta a képviselők figyelmét, hogy az emberek azt várják, foglalkozzanak más kérdésekkel, például a beindításával.

Az egyre dagadó botrányban már az uralkodóház is védekezésre kényszerült. Chris Bryant munkáspárti képviselő a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy a Buckingham-palotából „nagyon magas rangú emberek” aggódtak Andy Coulson kinevezése miatt, és ezt próbálták is egyértelművé tenni a miniszterelnök számára. A palota szóvivője felháborítónak nevezte a nyilatkozatot, és tagadta, hogy hasonló figyelmeztetés ment volna bárki részéről a Downing Street 10.-be.
Coulson alkalmazását egyébként többen konzervatív körökből is rossz szemmel nézték. Bár korábban azt állította, nem tudott az újságírók által folytatott lehallgatásokról, 2007-ben azután mondott le a News of the World főszerkesztői posztjáról, hogy az egyik újságíróját telefonlehallgatás miatt ítélték el.

Részben a Murdoch-botrány hatására rekordalacsony szintre süllyedt Cameron népszerűsége. Egy tegnap megjelent közvélemény-kutatás szerint a britek 53 százaléka szerint a miniszterelnök nem jól végzi a dolgát, és csak 38 százalék elégedett vele. Ezzel támogatottsága a tavaly májusi hivatalba lépése óta a legalacsonyabb szintre csökkent. Még nagyobb a kiábrándultság a kormánnyal szemben: a szavazók 63 százaléka szerint nem jól mennek a dolgok az országban.

BSkyB cameron lehallgatás news international botrány
Kapcsolódó cikkek