Közélet

Átlagosnál alacsonyabb végzettségűek az MSZP-s fiatalok

A FIDESZ-szel szimpatizáló fiatalok (35 év alattiak) a legelégedettebbek, az MSZP-szimpatizáns fiatalok bíznak a legkevésbé az Országgyűlésben, az LMP-szimpatizáns fiatalok bíznak leginkább az emberekben, a Jobbik-szimpatizánsok nem bíznak a rendőrségben és idegenellenesek - derül ki a TÁRKI 2011 áprilisa és júniusa között végzett kutatásából.

2011 áprilisa és júniusa között a TÁRKI azt vizsgálta, hogy a fiatalok (a 35 év alattiak) pártszimpátiája hogyan függ össze társadalmi összetételükkel és értékrendjükkel. Az egyes pártok szimpatizánsainak körében eltérő a 35 év alattiak aránya: míg az LMP illetve Jobbik szavazói közül tízből négyen tartoznak ebbe a korcsoportba (43 százalék és 40 százalék), addig a FIDESZ szavazói körében tízből hárman (32 százalék), az MSZP esetében pedig ketten (20 százalék). Ennek megfelelően a 35 év alatti pártszimpátiával rendelkezők körében a FIDESZ a legnépszerűbb (56 százalék), majd a Jobbik (19 százalék), az MSZP (14 százalék) és az LMP (11 százalék) következik.

Az egyes pártok fiatal szimpatizánsainak társadalmi összetétele markánsan eltér. A leginkább elégedettek a FIDESZ-szavazó fiatalok. A Jobbik szimpatizánsai leginkább abban térnek el a többi párt szavazóitól, hogy gyakrabban használják az internetet, átlagon felüli köztük a középfokú végzettségű kisvárosi férfi, ugyanakkor átlagon aluli arányban járnak templomba, szavazni viszont elmennek.

Az MSZP-szavazásra hajlamos fiatalok jellemzően az átlagosnál alacsonyabb iskolázottságúak, és több közöttük a nélkülöző, ellentétben az LMP-szimpatizánsokkal, akik között átlagon felüli arányban találunk internetet használó, magas iskolai végzettségű, nem nélkülöző budapestieket, akik között azonban alacsony a biztos szavazók aránya.

LMP pártszimpátia Fidesz
Kapcsolódó cikkek