Közélet

Török Gábor: Hiába veszít Orbán, Gyurcsány egy voksot sem nyer

Csak az nem veszi észre, hogy mi zajlik éppen, aki nem akarja, vagy akinek hivatalból nem szabad – mondta a minap találóan egy ismerősöm. Hogy mire gondolt? Arra, hogy a közéleti csalódottságnak, kiábrándultságnak és közönynek a szintje kritikus pontra ért. A korábbi szobrok ledőltek, a mostaniak meginogtak – a politikus a hazudozás, a mellébeszélés, a lopás és a hozzánemértés szinonimája lett, írja blogján Török Gábor politikai elemző, a Vision Politics igazgatója.

Hiába árul el komolyabb tehetséget a mostani kormány elődjéhez képest abban, hogy miképpen adagolja a rossz híreket, hosszabb távon ez a kommunikációs ügyeskedés sem óvhatja meg a Fideszt a nehéz döntések fájdalmas következményeitől. Sőt, minél tovább halogatja a világos beszédet, a szembenézést saját korábbi mondataival, annál érzékenyebbek lesznek a választók a hamisságra. Egy ilyen környezetben minden félremagyarázható, politikailag felhasználható hír felnagyítódik, összeadódik és rombol, ahogy a WikiLeaks szivárgó információira adott heves reakciók is mutatják – állapította meg Török Gábor.

„Láttunk persze már ilyet, nem is egyszer. A mostani választói elfordulásban azonban van egy fontos újdonság: nincs semmilyen (pozitív) iránya. A megingathatatlan törzsszavazókon kívül azok, akik ide-oda lépésükkel a választásokat el szokták dönteni, ma mindenkit utálnak, mindenkivel bizalmatlanok” – szögezte le a Vision Politics igazgatója. „Attól, hogy Orbán Viktor megítélése ma már nagyon más, mint egy évvel ezelőtt, Gyurcsány Ferencnek egy darabbal sem lett több támogatója, a Fidesz jelentős veszteségéből az ellenzék legnagyobb pártja, az MSZP szinte semmit sem profitált” – magyarázta.

Egyre többen beszélnek kutyáról és ebről a két párt kapcsán, a többség véleménye a teljes magyar politikai elitről lesújtó. Hajlamos azt gondolni az ember, hogy 2010 talán nem is valaminek a kezdete volt, hanem csak a végjáték: a Fidesz és az MSZP által uralt kétpárti szerkezet zárófelvonása – vélekedett.

MSZP politológus kétpárt rendszer Fidesz törötk gábor elemzés
Kapcsolódó cikkek