Közélet

Külföldi lapok: Magyarországon neonácik üldözik a romákat

Egyoldalas fotóval illusztrált tudósítást közölt a Libération című francia baloldali napilap "Magyarország: kiűzik a romákat" címmel a gyöngyöspatai közmunkaprogram miatt Kanadába távozó magyar állampolgárokról.

Horváth Aladár, a Polgárjogi Mozgalom vezetője a Libération újságírójának úgy nyilatkozott, hogy két hónap alatt már féltucat család hagyta el a települést, s néhány nappal ezelőtt egy, a közmunkaprogramból kizárt férfi a családjával együtt Kanadába indult. Azoknak, akiknek nincs pénzük repülőjegyre, elképzelhető, hogy hajléktalanok lesznek Budapesten - tette hozzá. A tudósító szerint a polgármestert Jobbik a "cigánybűnözés" elleni laboratóriumnak szánta Gyöngyöspatát. Ladányi János szociológus szerint a szélsőjobboldal politikája - a tavaszi megfélemlítő járőrözésektől kezdve az önkormányzat jelenlegi magatartásáig - a távozás felé tolja a romákat, s "az etnikai tisztogatás egy formája" történik Gyöngyöspatán. 

A francia lap a Sun News kanadai csatornájára hivatkozva úgy tájékoztatott, hogy néhány hete naponta legalább ötven magyar roma érkezik a torontói repülőtérre. Felidézi a kanadai lapot, miszerint a Magyarországról érkező roma családok arra hivatkozva folyamodnak menekültstátuszért, hogy hazájukban üldözik őket a "szkinhedek vagy a neonácik". A lap idézte Juhász Oszkár polgármestert, aki egy svájci televíziónak azt mondta, hogy a települést uzsorások hagyták el.

"Ki az ördögi körből!" címmel egész oldalas cikket közölt a roma fiatalok képzését zászlajára tűző pécsi Gandhi Gimnáziumról szerdán a Der Standard osztrák napilap, amely az intézmény bemutatása mellett kitért arra, hogy a jobboldali konzervatív kormány alatt - bár az EU elnökség során Magyarország terjesztette be az európai roma stratégiát - sem javult a cigányság helyzete Magyarországon.

A Neue Zürcher Zeitung svájci napilap szerdai számában terjedelmes cikkben mutatta be Pécset "Kitörés egy turbulens múltból" címmel, a népek és kultúrák olvasztótégelyének nevezve a várost. Az újság szerint mérföldkőnek tekinthető, hogy a városban - Magyarországon egyedülálló módon - a roma kisebbség tagjai számára fenntartott gimnázium működik, továbbá hogy a helyi egyetemen romológia tanszéket hoztak létre.

közmunka Magyarország romák gyöngyöspata
Kapcsolódó cikkek