Közélet

A Manchester meccsére is bundáztak

Per Mind a húsz vádlottat bűnösnek találta Kínában az ítélőszék, akit a labdarúgás bundabotrányai miatt állítottak a bíróság  elé. Bűnösnek vallotta magát Lu Csün, a 2000-es sydney-i olimpián és a 2002-es vb-n is közreműködött kínai bíró, akit korábban Kína és az Ázsiai Labdarúgó-szövetség legjobb játékvezetőjének is megválasztottak. Hétrendbeli bundázást ismert el, amiért több mint 810000 jüant (29 millió forint) tett zsebre.

A Shanghai Shenhua klub összesen 5,5 millió jüan kenőpénzt adott hivatalnokoknak és bíróknak. A Kínai Labdarúgó-szövetség (CFA) játékvezetői bizottságának volt igazgatóját, Csang Csien-csiangot 2,48 millió jüan kenőpénz elfogadásával vádolták meg. Kiderült, hogy a 2007-es, 6-0-lal végződött Manchester United–Sencsen barátságos találkozót is befolyásolták.

Törökországban több olyan bizonyíték szivárgott ki az internetre, mely szerint Aziz Yildirim, a Fenerbahce labdarúgócsapatának őrizetben lévő elnöke nyomást gyakorolt a szövetség vezetőire. A török bundabotrányban 93 gyanúsítottat neveztek meg, huszonhárman börtönben vannak és tárgyalásra várnak.

Olaszországban Cristiano Doni, az Atalanta labdarúgója vallotta be az ünnepek előtt, hogy befolyásolt mérkőzéseket, és azt is, hogy pénzösszeget is átvett.

manchester
Kapcsolódó cikkek