A szerző, Maroun Labaki - aki szerint Orbán Viktor miniszterelnök "ultrakonzervatív" politikus, "erős populista, nacionalista hangsúlyokkal" - emlékeztetett arra, hogy Magyarország vonatkozásában már egy évvel ezelőtt, a magyar EU-elnökség kezdetén is felmerültek alapjogi kérdések a médiatörvény kapcsán. Azután "csend borult Magyarországra" - írta.

A Le Soir újságírója áttekintette az újabban előtérbe került ügyeket: a Klubrádió frekvenciapályázatának elutasítását, az általa a parlamenti vita lehetőségének korlátozásaként emlegetett "rendeleti úton" való kormányzást, a gazdasági stabilitási törvényt - amely kétharmados többséghez köti az egykulcsos adórendszer megváltoztatását -, a választási törvényt, valamint a Magyar Nemzeti Bankkal kapcsolatos szabályozást. Ez utóbbi vonatkozásban az MNB-t az utolsó olyan állami intézménynek nevezte, amely még nem áll a miniszterelnök ellenőrzése alatt.

A Le Soir az IMF-fel és az EU-val való tárgyalások kérdése kapcsán azt írta, hogy Magyarországnak legalább 15 milliárd eurós "támogatási programra" (plan d''aide) van szüksége - anélkül, hogy részletezte volna, elővigyázatossági vagy készenléti hitelkeretről lenne-e szó információi szerint.

A lap Magyarországról szóló cikke mellett kivonatos jogszabályismertetések szóltak arról, mit tehet az olyan országok ügyében, amelyekben megítélése szerint veszélybe kerülnek az európai alapértékek. Ezeket az alapértékeket az EU alapszerződésének második cikke sorolja fel. A hetedik cikk szól arról, hogy ezen értékek súlyos sérülésének veszélyét az uniós tagállami kormányokat tömörítő Tanács - az Európai Parlament egyetértése mellett - tagjainak négyötödös többségével állapíthatja meg.