Közélet

Mi jön a válság után?

„A bizonytalanság kora jön. Az idáig kiszámítható pályák eltűntek, s még nincs helyettük új. Ezért az emberek szívesen kapaszkodnak, kapaszkodnának az államba. Mostanáig ez úgy-ahogy működött. A jövőben ez már egyre kevésbé fog- mondja Felcsuti Péter, a Raiffeisen Bank volt vezérigazgatója a Rém? Álom?Kapitalizmus! című könyvben.

Rajta kívül az üzleti világ több ismert szereplője gondolja úgy, hogy a válság sikeres túléléséhez új gondolkodás is szükséges. Például abban, hogy ne tekintsük sorsszerűnek azt, ami a világban, s Magyarországon történik. Voltak jele, voltak előzmények. Ám ha fut a szekér, ezzel senki sem törődik. A siker vakká teszi az embert. A baj viszont túlérzékennyé, mi több, az üldözési mánia is könnyen eluralhatja gondolatainkat.

A könyvben megszólaló szakemberek arra buzdítanak, gondolkodjunk, nézzünk szembe a bajok kiváltójával, s hagyjuk abba a másra mutogatást. Ha ez sikerül, utána nagyobb esélyünk lesz arra, hogy észrevegyük, ha múlik a válság, s új esélyek, utak nyílnak meg előttünk. És új világ kezdődhet el.

„Egy csomó olyan dolgot fogunk mérni, amire idáig nem figyeltünk… Racionálisabb világ jön, amiben a „megéri, nem éri meg” kérdések mindennaposak lesznek. De így válhatnak a folyamatok kiszámíthatóvá, így kerülhetjük el a nagyobb megrázkódtatást. Én azt várom, hogy ez a világ egy kicsit unalmasabb, ugyanakkor biztonságosabb lesz”- jósolja Beck György, a Vodafone elnöke.

A könyvben 18 ismert üzletember, szociológus, elemző gondolkodik el azon, mi jön a válság után. Sok mindent máshogy látnak, egy dologban azonban mintha teljes lenne az egyetértés: jó pár évig eltarthat a jelenlegi válság, közben pedig kialakul egy szigorúbb, a teljesítményhez jobban kötődő világ. A társadalmi szolidaritáson, egy-egy ország értékrendjén, szociális beállítottságán múlik, hogy az új rendben hogyan segítenek a gyengébbeknek, a leszakadóknak. A mostani jelek nem túl biztatóak….

Néhány idézet a könyvben megszólaló szakemberektől a Világgazdaság Online Békeperspektíva blogján 

kapitalizmus válság
Kapcsolódó cikkek