Közélet

MNB - Máris visszakozott a kormány

A Világgazdaság Online értesülései szerint a kormánytöbbség visszakozott az IMF-EU delegációval szembeni ellenállásból és levette a mai napirendről az MNB és a PSZÁF összevonásának lehetőségét biztosító jogszabályt. Olli Rehn EU-biztos szóvivője közben közölte: a jegybankot érintő törvény miatt szakadtak meg a hiteltárgyalások.

A Parlamentben szinte senki nem tudja pontosan, mi történik, annyi biztos, hogy teljes a káosz. A hirtelen összehívott pénteki ülésnapon úgy módosították a házszabályt, hogy a kormánytöbbség gyakorlatilag vita nélkül keresztülnyomhat a törvénygyáron minden törvényt, amit akar, három órával a benyújtása után.

Olyan nincs! – kiabálta be valaki a kormánypárti padsorokból, amikor az MSZP-s Tóbiás József arról beszélt, hogy elvonják a demokratikus ellenzék megszólalási jogát.

Felkerült ugyanis a napirendre a tegnap délután benyújtott javaslat Lázár Jánostól és nyolc fideszes társától, amely lehetővé tenné, hogy mindössze negyedóra idejük legyen a frakcióknak a különleges vitákban. Ez a gyakorlat most is létezik, ám most négyötödös többség kell ahhoz, hogy egy vitát ilyen eljárásban tárgyaljanak, ezután azonban csak kétharmad kellene hozzá.

A folyosón vadabbnál vadabb pletykák terjengnek, miért lenne ez a cél. Azt sokan valószínűnek tartják, hogy a még be sem nyújtott sarkalatos törvényeket szeretnék megszavaztatni még január 1-je, az új alkotmány életbe lépte előtt, valamint azelőtt, hogy a minden bizonnyal szigorú feltételeket támasztó IMF-küldöttség Magyarországra érkezik. Elhangzott azonban már olyan vélemény is, hogy a Fidesz most bebiztosítaná a hatalmát és a szabályrendszert, majd új választást írnának ki, amin ha nem szerzik meg a kétharmadot, nyugodtan hivatkozhatnak arra, hogy a szabályok kötik őket.

Az ülésteremben eközben teljes a káosz. Információink szerint a házbizottság kora délelőtti ülésén, amelyen döntöttek a mai napirendről, már a kiabálva veszekedésig fajuló vita volt, a patkóban pedig szintén nagy a zaklatottság. A teremben akkora a zaj, hogy nem csupán a sajtópáholyban, hanem a levezető elnök Balczó Zoltán szerint az elnöki székben sem lehet hallani semmit a felszólalásokból. Lázár János Fidesz-frakcióvezető az ülés első félórájában körbesétált a frakciója padsorai közt, és szinte minden kis csoporttal beszélt nagyjából fél percet, az ellenzékiek pedig azt próbálták kitalálni, mi történik.

Friss információnk szerint olyan hír terjed, hogy az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek fogja nyilvánítani hétfői ülésén az egyházügyi törvényt, ami hivatalosan csak a jövő héten lenne napirenden, de érinti az alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló törvényt, amiről ma szavaznának.

Végül ezt a szavazást levették a napirendről, felkerült viszont a jegybanktörvény és a házszabály átalakítása. A Házban időközben elterjedt a hír, hogy az IMF előzetes tárgyalásán Budapesten lévő delegáció hazautazott, amitől csak még nagyobb lett a felháborodás. A Fidesz napirendre vette azt, hogy mindkét javaslatról már ma végigmenjen a vita, sőt, a jegybanktörvényt mindössze hatórás időkeretben tárgyalják.

Az ülés jelenlegi komolyságáról mindent elmond, hogy mialatt az LMP-s Scheiring Gábor azt kérte, hogy annyit indokoljon meg a kormányoldal, miért kell ezt ilyen gyorsan átnyomni, a felszólalás hangját gyakorlatilag teljesen elnyomták a fideszes „Öltözz fel!” bekiabálások az ingben-zakóban felszólaló képviselő felé, a szocialista Veres Jánost pedig kinevette a kormánytöbbség, amikor arról beszélt, hogy három perc alatt három forintot romlott az euróárfolyam.

Végül két órával az ülés kezdete előtt elkezdődött a napirendi pontok tárgyalása a jegybanktörvény vitájával. Némi káoszt ekkor már csak az okozott az ülésteremben, hogy csak több perc csúszással kezdhette el Pleschinger Gyula államtitkár az expozáját, akkora torlódást okozott, hogy a bent ülő mintegy 260 kormánypárti politikus tíz kivételével egyszerre hagyta el az üléstermet a szavazások után. A vitán nem vesz részt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, államtitkára pedig gyors volt: a 35 perces időkeret helyett mindössze négy és fél percben összefoglalta, miért kell elfogadni a jegybanktörvényt.

Országgyűlés káosz ülés Parlament házbizottság
Kapcsolódó cikkek