Közélet

Economist: Meghátrál a kormány

A The Economist megfogalmazása szerint ugyan a harc véget ért az EU és Magyarország között, de a béke még nem köttetett meg. A gazdasági lap úgy látja, hogy a magyar kormány elkezdte a meghátrálást.

A lap említi a Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárásokat, hozzátéve, hogy a magyar kabinet most "édes szólamokat" dalol és kompromisszumkészségét hangsúlyozza az EU felé. Ahogy egy uniós illetékes fogalmaz: Orbán Viktor elsétált a szakadék széléig, lenézett, majd hátralépett.

A forint megerősödött, a kötvényhozamok csökkentek a március végére esedékes törvénymódosítások hírére, ugyanakkor az EU a kérdéses jogszabályok javításának hírére sem engedett. És miközben a Semjén Zsolthoz hasonló, szélsőségesebb politikusok árulást emlegetnek a kohéziós pénzek zárolása kapcsán, a józanabbak felteszik a jogos kérdést: miért ilyen szelektív az EU dühe?

Az Európai Bizottság a héten tett jelentést arról, hogy sem Bulgária, sem Románia nem tett elég lépést a korrupció, a szervezett bűnözés felszámolása, valamint az igazságügyi rendszer megreformálása irányába. Ugyanakkor sem Szófia, sem Bukarest viselkedése nem ébreszt olyan szenvedélyes dühöt, mint ami Budapest ellen irányul.

A cikk zárásaként az Economist megjegyzi: a Fidesznek a súlyosbodó gazdasági helyzetben igyekeznie kell a szélsőjobb térnyerésének megakadályozása érdekében. Németh Zsolt például nemrégiben részt vett Csurka István temetésén. Tavaly a politikus az izraeli függetlenség évfordulóján mondott beszédet, amelyben erősítette az izraeli-magyar kapcsolatokat. Csurka István nem szerepelt a meghívottak között.

economist kohéziós EU Csurka
Kapcsolódó cikkek