Közélet

Háborús játék: Ennyi amerikai életébe kerülhet az Irán elleni támadás

Amerikai hivatalos közegek szerint egy Irán elleni izraeli támadás olyan regionális háborúhoz vezethetne, amelybe több száz amerikai katona életét követelné.

Ez tűnik ki egy idén márciusban tartott titkos háborús szimulációból, amelyet azért rendeztek meg, hogy felmérjék egy izraeli támadás kihatásait. A The New York Times tudósítása szerint a "háborús játék" nem egy amerikai katonai akció próbája volt, és a hadgyakorlat eredményei nem egyeznek meg egy tényleges konfliktus lehetséges következményeivel. Mindazonáltal a hadijáték növelte a félelmet a vezető amerikai döntéshozók körében annak kapcsán, hogy az Egyesült Államok nem maradhat ki egy esetleges izraeli-iráni háborúból.

A szimuláció eredményei különösen James N. Mattis tábornoknak okoztak gondot, aki parancsnoka a Közel-Keleten, a Perzsa-öbölben és Délnyugat-Ázsiában állomásozó amerikai erőknek. Amikor ugyanis a hadgyakorlat véget ért idén márciusban, hivatalos  közegek szerint Mattis tábornok azt mondta, hogy egy izraeli első csapásnak valószínűleg végzetes következményei lennének az egész régióban. A feltételezett forgatókönyv szerint Irán rakétákkal támad meg egy amerikai hadihajót a Perzsa-öbölben, a támadás során mintegy kétszáz amerikai haditengerész veszheti életét. Az amerikai válasz egy iráni atomlétesítmények elleni csapás lenne.

A lap által idézett amerikai illetékesek szerint Izrael egy éven belül megindíthatja a támadást Irán ellen és erről kevés vagy semmilyen előzetes információt nem ad az Egyesült Államoknak.

Izrael a Reuters információi szerint bunkerek megsemmisítésére alkalmas rakétákat és gépek levegőben történő üzemanyagtöltésére alkalmas repülőket kért az amerikai államtól Benjamin Netanyahu miniszterelnök március elejei washingtoni látogatása során. Egy iráni-izraeli háború a lehető legrosszabbkor jönne a novemberi újraválasztásában reménykedő Obamának, egyrészt a közel-keleti helyzet destabilizálódása, másrészt az ebből következő felszökő olajárak miatt. A szakértők szerint bár jelenleg Izrael rendelkezik egyedüliként atomfegyverrel a közel-keleten, hagyományos tűzereje nem feltétlenül lenne elég ahhoz, hogy jelentős kárt okozzon a szétszórt és erősen védett iráni fegyveres erőkben.

Izrael háború támadás attitűd Irán
Kapcsolódó cikkek