Közélet

Rakétavédelem Európában - Az USA engedhet az orosz kormánynak

Washington kész átadni Moszkvának az európai rakétavédelmi rendszer egyes adatait annak érdekében, hogy az orosz-amerikai kapcsolatok kikerüljenek a zsákutcából - értesült a Kommerszant orosz napilap, amely erről hétfőn számolt be.

A befolyásos üzleti-politikai újság New York-i tudósítója szerint a Fehér Ház jelzést adott, miszerint hajlandó megosztani "legfőbb titkát" az európai rakétapajzsot illetően.Elsősorban a rendszer alapját alkotó SM-3 elfogórakéták műszaki adatairól van szó. Ezek alapján ugyanis meg lehet állapítani, hogy a rakéták jelentenek-e veszélyt az orosz interkontinentális ballisztikus rakétákra.

A Kommerszant cikke szerint a Fehér Házban úgy tartják: Moszkva így hajlandó lesz a együttműködésre az orosz-amerikai kapcsolatok legfájóbb témájában. A lap úgy értesült, hogy a két ország képviselői még Vlagyimir Putyin megválasztott elnök május hetedikére tervezett beiktatása előtt visszatérhetnek a tárgyalóasztalhoz. Minderre Brad Robertsnek, az amerikai védelmi minisztérium tanácsadójának múlt heti kijelentéséből következtet.

Roberts a kongresszus védelmi albizottsága előtt úgy vélekedett, hogy  "az Oroszországgal való együttműködés csak nyerhet azon, ha úgy döntünk, hogy korlátozott mértékben a rendelkezésükre bocsátjuk titkos adatainkat" - írja a Kommerszant. Az amerikai szándékot megerősítette a Pentagon szóvivője, hozzátéve, hogy jelenleg azt mérlegelik, mely információ átadása felel meg az amerikai érdekeknek.

Dmitrij Polikanov A Stratégiai Kommunikációk Irodája elnevezésű elemző intézet igazgatója szerint az sem baj, ha nem lesz áttörés az amerikai rakétapajzs kérdésében Putyin államfői beiktatása és Barack Obamával tervezett első hivatalos találkozója előtt, amelyre a G8 csoport május 19-20-i csúcstalálkozóján, Camp Davidben kerülhet sor.

Az elemző szerint ahhoz, hogy az orosz-amerikai kapcsolatok elmozduljanak a holtpontról, elsősorban egymás aggodalmaira kell tekintettel lenni. Az amerikai lépés komoly engedmény, különös tekintettel arra, hogy ez Barack Obama elnök újraválasztása szempontjából veszélyes lehet. Az amerikai elnökválasztásig nem lehet áttörésre számítani az amerikai-orosz viszonylatban, addig is keresni kell azonban azt, ami összeköti a két országot - véli Dmitrij Polikanov a Kommerszant hétfői cikkében.


 

Kommerszant rakétavédelem Orosz Putyin amerikai
Kapcsolódó cikkek