Közélet

Bajnokok Ligája - Jobban jár a Bayern, ha kikap

A Bayern München azzal a fájdalmas tudattal készül a Bajnokok Ligája döntőjére, hogy pénzügyileg jobban jár, ha veszít. Győzelem esetén ugyanis kénytelen lesz bónuszokat fizetni két német riválisának és egykori edzőjének.

Az UEFA a korábbi díjakon felül kilenc millió eurót fizet annak a csapatnak, amelyik megnyeri a Bajnokok Ligáját. A döntőt a Bayern hazai pályán játssza május 19-én a Chelsea ellen. Csakhogy a német csapat abban a pillanatban, hogy diadalmaskodik, a Schalke és a Hoffenheim adósa lesz, két korábbi játékosvásárlási szerződés bónusz-záradéka miatt.

Amikor a Schalke eladta Manuel Neuert, a válogatott kapust a Bayern Münchenek, olyan záradékot tett a szerződésbe, amely szerint a BL-sikerek esetén részesedik az anyagi előnyökből. Két milliót már zsebben tudhat a Schalke azzal, hogy a Bayern elérte a döntőt, de ha a bajorok a kupát is megszerzik, további kétmillió euró üti a Schalke markát.

Kisebb összegért ugyan, de hasonló szerződéssel adta el a Bayernnek egyik játékosát a Hoffenheim. Luiz Gustavo BL-bónusza a döntőbe jutásért egymillió euró, BL-győzelemért további kétmillió két millió euró.

És ezzel még nincs vége. Louis van Gaal, aki már egy éve nem a Bayern edzője, szintén bónuszra jogosult BL-győzelem esetén: egymillió euróra (a szezon végéig amúgy járó havi kétszázezer eurós fizetése mellé.)

Neuer, Gustavo és van Gaal eddig elvitt 3 millió BL-bónusz, a kupagyőzelem belekerül újabb ötbe. Vagyis ha a Bayern megnyeri a BL-t, a kilenc millióból ötöt azonnal elbukik. Jobban jár, ha kikap: ekkor 5,9 millió eurót kap az UEFA-tól. Tisztán.

döntöő Chelsea edző Bajnokok Ligája Bayer van gaal
Kapcsolódó cikkek