Közélet

Még több pénzt kapnak a pártok

Átláthatóbbá teszi a pártok gazdálkodását, egyúttal növeli az állami támogatás összegét egy szerdán megszavazott osztrák törvénycsomag.

A törvénymódosítással leszállítják a nyilvánosságra hozandó adományok összeghatárát. Magánszemélyek adományait például a jövőben évi háromezer-ötszáz euró felett közzé kell tenni, míg korábban összeghatártól függetlenül megőrizhették névtelenségüket, csak összesített összegeket kellett közölniük a pártoknak.

A módosítással most először szankciókat is szabnak a szabályozás megsértése esetére. Megszűnik a parlamenti választások után a kampányköltségek visszatérítése, egyúttal azonban az állami támogatás évi összege az országos pártszervezetek szintjén mintegy a kétszeresére emelkedik. Az intézkedés-csomagnak ez a legvitatottabb eleme. Szakértők szerint az osztrák pártok állami támogatása jelenleg is magas nemzetközi összehasonlításban.

A pártfinanszírozási és a vele együtt elfogadott korrupció-ellenes törvényekkel a kormánypártok az elmúlt időszak botrányainak hatását próbálják ellensúlyozni és erősíteni a választók politikába vetett bizalmát.

A csomag jelentős részénél a kormánypártoknak - az Osztrák Szociáldemokrata Pártnak és a mérsékelt konzervatív Osztrák Néppártnak - sikerült legalább egy ellenzéki erő támogatását megszereznie, az állami támogatások emelése kivételével.

A kampány-költségtérítés megszűnésével választási évben 14 millió euróval csökken a pártok számára rendelkezésre álló összes forrás. A szövetségi pártszervezeteknek járó összes támogatás 15-ről közel 30 millió euróra - választónként 4,4 euróra - emelkedik. A tartományi és helyi pártszervezetek ezzel szemben kevesebb forráshoz jutnak. A Die Presse című lapnak nyilatkozó Hubert Sickinger politológus számításai szerint a mérlegnek ebbe a serpenyőjébe 2-3 millió euróval kevesebb eshet.

A kormánypártok az országos finanszírozás emelését azzal indokolták, hogy a másik oldalon csökkennek is a pártok támogatásai. Karlheinz Kopf, a Néppárt frakcióvezetője emellett arra is utalt, hogy az adományokra vonatkozó szabályok módosítása miatt a nem állami források csökkenésével számolnak.

Elfogadta a parlament a hivatásos lobbisták nyilvántartásáról, a képviselők mellékjövedelmeiről és a tisztségviselőknek adható ajándékokról szóló törvénymódosításokat is. A jövőben az érdekkijárók nevét, a megbízás tárgyát, összegét és a megbízó szervezetet is feljegyezik egy "lobbi-regiszterbe". Az úgynevezett "átláthatósági csomag" része az a javaslat is, amely szerint a jövőben a politikusoknak minden mellékállásukat be kell jelenteniük. 

 

Ausztria pártfinanszírozás
Kapcsolódó cikkek