Közélet

Tizenegy évig bámulta a falat

Egy minden hájjal megkent túlélőművészre vár, hogy megmentse Görögországot az összeomlástól. Antonisz Szamarasz kormányfő társa, Vassziliosz Rapanosz pénzügyminiszterjelölt már fel is adta a küzdelmet.

„Tizenegy évet töltöttem azzal, hogy otthon bámultam a falat” – így emlékezett vissza politikai pályafutásának legnehezebb éveire Antonisz Szamarasz, az Új Demokrácia elnöke, Görögország múlt héten hivatalba lépett új miniszterelnöke.

 A fenti mondat, amely a pártjától távol töltött időszakra vonatkozott, sejtetni engedi: Szamarasz már régebben is nehezen viselte a tétlenséget, és minden követ hajlandó volt megmozgatni annak érdekében, hogy ismét a hatalom közelébe kerüljön – ez, mint mostanra kiderült, sikerült is neki.

Igaz, a konzervatívok vezérének nem a teljes ismeretlenségből kellett felküzdenie magát a csúcsra: az Irish Times szerint családja az athéni arisztokrácia krémjéhez tartozik, dédnagyanyja pedig Penelope Delta közismert görög író volt, aki 1941-ben a nácik athéni bevonulásának napján önkezével vetett véget életének. Szamarasz előbb a görög elit gyűjtőhelyének számító Athens College-ba járt, majd a tengerentúlon tanult közgazdaságtant, és a Harvardon szerzett MBA diplomát. Amerikai évei alatt szobatársként megismerhette későbbi politikai ellenlábasát, Jeórjiosz Papandreout, aki a baloldali Paszok élén 2011 végéig Görögország kormányfője volt.

Szamarasz az Új Demokrácia képviselőjeként már 26 évesen bekerült a görög parlamentbe, 1989-ben rövid ideig pénzügyminiszter, 1990 és 1992 között pedig külügyminiszter lett. Végül külpolitikai nézetkülönbségek miatt nemcsak a kormányból, hanem pártjából is távozott, Politikai Tavasz néven saját politikai erőt alapított, amely hamar eltűnt a politika süllyesztőgödrében. Szamarasz így visszatért az Új Demokráciába, ahol fokról fokra lépett előre, és a párt számára súlyos vereséget hozó 2009-es választás után elnöke lett.
Cikkünk a keddi Világgazdaságban

Szamarasz Paszok Új Demokrácia Görögország
Kapcsolódó cikkek