Közélet

Afganisztán, Szíria és a többiek - nő a feszültség a Közel-Keleten

Az afgán védelmi minisztert igen kényes pillanatban mondatta le a parlament, komoly fejfájást okozva Hamid Karzai elnöknek. Eközben Szíriában folytatódnak a harcok, míg az egyiptomi kabinet igyekszik kideríteni, ki próbálta áttörni az országból az izraeli határt.

Abdul Rahim Wardak afgán védelmi miniszter elveszített a parlamenti képviselők bizalmi szavazását, ezért lemondott posztjáról éppen akkor, amikor a tálibok 2001-es elűzése óta a legintenzívebbek a harcok az országban. Az elmúlt időszakban több kormánytisztviselőt gyilkoltak meg, a terroristák pedig a feltételezések szerint Pakisztánból indítottak támadásokat az ország ellen. Csak a mai támadásokban kilencen vesztették életüket és tizenegyen sérültek meg – írja a Reuters.

A harcok közben tovább folytatódnak a szíriai Aleppóban, az ország legnagyobb városában, és a fővárosban, Damaszkuszban. A biztonsági erők tűzereje jóval felülmúlja a lázadókét, akik az elmúlt hónapokban szivárogtak be a két városba. Már tegnap kiderült, hogy Rijád Hidzsáb, Szíria nemrég beiktatatott miniszterelnöke elhagyta országát, és Jordániába menekült. Az Assad rezsim hadserege most megpróbálja bekeríteni a felkelőket Aleppóban.

Eközben az egyiptomi kormány az AP jelentése szerint közölte: mindent megtesz, hogy elfogja azokat a militánsokat, akik hétfőn tizenhat egyiptomi katonát gyilkoltak meg, miközben sikertelenül megpróbálták áttörni az izraeli határt. Mohammed Mursi igyekezett egyértelművé tenni, hogy felelősségre vonják a Sínai-félszigeten terrortámadást elkövető csoportokat, az amerikai védelmi minisztérium azonban kétségeit fejezte ki a terület biztosításával kapcsolatban. Az egyiptomi kormány hangsúlyozta, hogy a támadást a Gáza-övezetből palesztin terroristák segítségével hajtották végre.

Hoszni Mubarak 2011-es elűzése óta nehézséget okoz Egyiptomban a közrend betartatása, a Sínai-félszigeten az elégedetlen beduinok vélhetően az iszlamistákkal szövetségben hajtották végre a támadást az izraeli határ védői ellen. A területen élő beduinok egy része ember- és fegyvercsempészetből tartja fent magát, többek között ők látják el hadianyaggal a Gáza-övezetben működő terroristákat. A félszigetre nagy mennyiségben érkeznek a Líbiából csempészett légvédelmi fegyverek és nehézgéppuskák is.

 

Izrael terrorista támadás Afganisztán Szíria egyiptomi
Kapcsolódó cikkek