Közélet

Íme, a világ legjobb nyugdíjrendszerei

Immár nem a holland, hanem a dán nyugdíjrendszer vezeti a világ legjobb nyugdíjrendszereinek 18-as listáját, amelyet a Mercer tanácsadó cég állított össze.

A tavaly még legjobbnak kikiáltott holland rendszeren repedések mutatkoznak, mert képtelen tartani az ígért jövedelemszintet. Dániában az emberek pontosan tudhatják, mekkora nyugdíjra számíthatnak – olvasható a Mercer elemzésében.

Az elemző cég a világ tizennyolc országának nyugdíjrendszerét vizsgálja, ezzel a Föld lakosságának ötven százalékát fedve le. Az elemzés során mintegy negyven paraméter vesznek figyelembe, amelyeket három kategóriába sorolnak: megfelelőség, fenntarthatóság és integritás. A három faktor 40, 32, illetve 25 százalékos súlyozással szerepel a kompozit indexben.

toplista

1. Dánia

2. Hollandia

3. Ausztrália

4. Svédország

5. Svájc

6. Kanada

7. Egyesült Királyság

8. Chile

9. Egyesült Államok

10. LengyelországMegfelelőség alatt a Mercer azt érti, hogy az adott ország a nyugdíjrendszer segítségével átlag feletti alapnyugdíjjal küzd a szegénység ellen, megfelelően helyettesíti a nyugdíjasokkal az átlagkeresőket. A fenntarthatósághoz a nyugdíjrendszernek kötelező és válaszható befizetési elemeket kell tartalmaznia, a nyugdíj típusú befektetéseknek a GDP-hez képest viszonylag magas arányt kell mutatniuk, miközben az államadósság szintje alacsony. Az integritás kategóriában a Mercer azt vizsgálja, mennyire hatékony a rendszer üzemeltetése és kommunikációja.

2. Hollandia

3. Ausztrália

4. Svédország

5. Svájc

6. Kanada

7. Egyesült Királyság

8. Chile

9. Egyesült Államok

10. Lengyelország -->

Mercer nyugdíjrendszer
Kapcsolódó cikkek