Közélet

Economist a Gyöngyösi-ügyről - A kormány cinikusan reagált

Csütörtökön német, brit és orosz lapok foglalkoztak Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő kijelentéseivel, valamint a londoni sajtó a magyar devizakötvény-kibocsátási tervekről is írt.

A The Economist című brit lap Gyöngyösi felszólalása kapcsán arra emlékeztetett, hogy a listáknak rettenetes hangzásuk van a magyarországi zsidóság számára: amikor a nácik 1944 márciusában megszállták Magyarországot, a zsidó közösség tagjairól összeállított listák alapján szervezték meg a holokauszt egyik leggyorsabb és leghatékonyabban végrehajtott akcióját magyar illetékesek és a csendőrség készséges segítségével. A "Márton listája" című írás szerint - amely a brit gazdasági-politikai folyóirat kelet-európai blogrovatában (Eastern approaches) jelent meg - a Jobbik nem marginális erő, a harmadik legnagyobb párt Magyarországon, és bár nem tudott tőkét kovácsolni az ország gazdasági válságából, támogatottsága azonban folyamatosan 10 százalék körüli.

A Fidesz, "a populista kormánypárt" ezeket a voksokat is meg akarja szerezni, és a cinikusan gondolkodók arra a következtésre is juthatnak, hogy ez magyarázza a kormány valamelyest lanyha reakcióját, amely főleg egy újabb rövid elítélő nyilatkozatból állt. A The Economist blogja ugyanakkor idézi Joshua Keatinget, az amerikai Foreign Policy szakfolyóirat szerkesztőjét, aki szerint a Jobbik már a többi európai szélsőjobboldali párt körében is "kiment a divatból", a holland Szabadság Párt vezetője, Geert Wilders például Izrael elkötelezett támogatója.

A Die Welt Magyarország szélsőjobboldalijai és az ő Izrael-gyűlöletük címmel beszámolót közölt az esetről. A szerző, Boris Kalnoky úgy vélte: a Jobbik azt hangoztatja, hogy nem antiszemita, Gyöngyösi felszólalásával azonban "színt vallott". Ennek hátterében az áll, hogy a párt elérte támogatottságának a határát és belátta, hogy a politikai középen nincsen esélye. Ezért a törzsszavazók megtartására törekszik. Ezt szolgálják a rasszista szólamok. A párt "új, még nyíltabb antiszemitizmusa a válság jele" - írta Kalnoky.

A Spiegel Online Faji őrület a magyar jobboldali ultráknál címmel közölt beszámolót. A szerző a Gyöngyösi-ügyet ismertetve megjegyezte: a kormány "tétován határolódott el", és csak azt követően, hogy zsidó szervezetek tiltakoztak a jobbikos képviselő felszólalása ellen. A kormány nyilatkozata "megterhelő, kötelező gyakorlatnak tűnik", az pedig "botrányos", hogy Németh Zsolt államtitkár Gyöngyösi felszólalására reagálva "nem vette a fáradságot, hogy elhatárolódjék és még csak nem is tűnt felháborodottnak". A Fidesz "valójában egyre inkább közeledik" a szélsőjobboldalhoz, "félig számításból (...), félig meggyőződésből" - áll a cikkben.


 

economist gyöngyösi jobik
Kapcsolódó cikkek