Közélet

Kifakadt Pokorni: durva és gyors a keretszámok csökkentése

A felsőoktatási keretszámok újratárgyalását szeretnék elérni a szegedi hallgatók és oktatók, akik hétfőn tiltakozó akcióba kezdtek a Csongrád Megyei Kormányhivatal épületében. Pokorni Zoltán szerint durva és gyors a keretszámok csökkentése. A fideszes oktatási szakpolitikus szerint két hónappal a február 15-i jelentkezési határidő előtt egy ilyen radikális lépést tenni „nem ildomos”. Hoffmann Rózsa államtitkár ugyanakkor azt mondta: nem lázítani akarja a diákokat.

„Meglep maga a foglalás ténye, de az hogy tiltakoznak a diákok, az nem meglepő. Ez várható volt” – nyilatkozta Pokorni Zoltán, az oktatási bizottság fideszes elnöke az ATV Híradójának a parlamentben azzal kapcsolatban, hogy három oktató és negyven hallgató elfoglalta a Csongrád megyei kormányhivatal földszintjét, magyarázatot követelve a felsőoktatást „romba döntő intézkedésekre”.

A Fidesz alelnöke az ATV Híradótól értesült a szegedi egyetemisták akciójáról. Azt mondta, a kormány részéről nem ildomos ilyen radikális lépést tenni két hónappal a jelentkezési határidő előtt. Pokorni Zoltán a keretszám csökkentését túl durvának és túl gyorsnak érzi. Szerinte két hónappal a február 15-i jelentkezési határidő előtt egy ilyen radikális lépést tenni „nem ildomos”.

Újratárgyalást akarnak

A felsőoktatási keretszámok újratárgyalását szeretnék elérni a szegedi hallgatók és oktatók, akik hétfőn tiltakozó akcióba kezdtek a Csongrád Megyei Kormányhivatal épületében.

Török Márk, a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatának elnöke újságíróknak elmondta, az elmúlt egy évben ötödére csökkent az államilag finanszírozott hallgatói létszám, Szeged esetében ez azt jelenti, hogy a legtöbb egyetemi képzés veszélybe került.

Nem Magyarországon él az, aki nem látja, a felsőoktatás valamennyi szereplője kétségbe van esve – fogalmazott a hallgatói vezető, aki úgy látja, minden erkölcsileg vállalható eszközt igénybe kell venni érdekeik képviselete érdekében.

A következő napokban országszerte nagyon sok kisebb-nagyobb tiltakozó akció lesz, ha ezek nem érnek célt, a teljes felsőoktatást érintő sztrájk jöhet – mondta az elnök.

Hozzátette: Magyarországon a diplomások aránya jóval az uniós átlag alatt van. Bécsben nyolcezer forintnak megfelelő regisztrációs díj fejében ingyen tanulhatnak a hallgatók. A kormány lépéseivel az érhető el, hogy a fiatalok tömegesen külföldre menjenek tanulni – fogalmazott Török Márk.

Hétfőn délben három szegedi oktató és negyven szegedi egyetemista, köztük a Hallgatói Hálózat aktivistái kezdtek tiltakozó akcióban a kormányhivatal épületében. A hallgatók a hivatal aulájában – amely álláspontjuk szerint közforgalmú tér - ülnek, lábuknál egy hosszú lánccal összekötve. Többüknél transzparensek láthatók többek között "10 480 állami finanszírozott hely. Nem. Nem engedünk a kormánynak" felirattal.

Vendégek

Vendégként tekint a Csongrád megyei kormányhivatal az épületben tiltakozó hallgatókra – közölte Polner Eörs, a kormányhivatal főigazgatója hétfőn a helyszínen. A demonstráló hallgatók alapvető, alkotmányos jogukkal élnek, ezért a közt szolgáló hivatal vendégként tekint rájuk – mondta a főigazgató a távirati irodának, azt követően, hogy munkatársaival bundáskenyeret és forró teát osztott a fiataloknak. A földön ülő, bokáiknál összeláncolt diákok matracokat és székeket is kaptak.

Polner Eörs közölte, a hivatal épületében reggel 8-tól este 8-ig van ügyfélfogadás, de 24 órás portaszolgálat üzemel, így a hallgatók a kormányablak zárását követően is maradhatnak.

Ez nem tandíj Hoffmann szerint

Schiffer András szerint a kormány megszorító politikája tandíjat eredményezett. Három év alatt 70-80 milliárdot vontak ki a felsőoktatásból, jövő évtől a hallgatók 10-20 százaléka tanulhat ingyenesen - sorolta. A Parlamentben őgy fogalmazott: hazugság, amit a Diákhitel 2-ről állítanak, és pontosan tudják, ha minden rászoruló igénybe akarná venni, annak terheit nem bírná el az állami költségvetés. Hadat üzennek a magyar társadalom 80 százalékának - szögezte le, majd idézve Orbán Viktor 2008-as szavait, kijelentette: a kormány szembe megy a kinyilvánított népakarattal.

Hoffmann Rózsa államtitkár azt mondta: a kormány - a képviselővel szemben - nem lázítani akarja a diákokat. Visszautasította a tandíj fogalmát, ami szerinte az, amit mindenkinek be kell fizetnie, ezt tervezte a Gyurcsány-kormány. A diákhitelről azt mondta: azon államilag garantált, 2 százalékos kamat van, és a diplomások számára ennek visszafizetése lehetséges. Megjegyezte: kidolgozzák, hogy azoknak, akik állami szolgálatba lépnek, hogyan téríthetik vissza a költségeket, a magánszférában pedig adókedvezményeket léptetnek életbe. Az államtitkár szerint nem megszorítás, hanem ésszerűség van.

 

tiltakozás keretszámok oktatás felsőoktatás
Kapcsolódó cikkek