Közélet

Brutális ponthatárokat jelentett be Balog az eredetileg fizetős szakokra

Részmegállapodást írt alá az emberi erőforrások minisztere és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) hétfőn Budapesten. A megállapodás csak erre a évre érvényes, a később felvételizők más szabályok szerint próbálkozhatnak majd.

A nyolc pontból álló egyezség rögzíti, hogy létrejön a felsőoktatási kerekasztal, és azon a 16 szakon - a többi között a jogász- és a közgazdászképzésben - is lesznek állami férőhelyek, amelyeken eredetileg csak önköltséges formában lehetett volna tanulni.

A tárgyalások tovább folynak, a hallgatói szervezet, a kormány, a rektorok, valamint a gazdasági élet szereplőinek részvételével. Balog Zoltán azt szeretné, hogy csak olyan szervezetek vehessenek részt a diákok nevében, amiket megválasztottak, vagyis a Hallgatói Hálózatot ő nem engedné a tárgyalóasztalhoz. A HÖOK ezzel nem ért egyet - a kérdés további sorsa még nyitott.

Az azonban egyértelmű, hogy drasztikusan megemelik a ponthatárokat a 16 szakra. Igaz, elhangzott egy ígéret, hogy ha nagyon keveseket vehetnének csak fel ezek alapján, akkor a miniszter kibővíthetné a keretet - ám a részleteket egyelőre nem tisztázták.

A bejelentett ponthatárok (a szak neve, minimálisan szükséges pont)

Alkalmazott közgazdaságtan 465

Andragógia 445

Emberi erőforrások 460

Gazdálkodási és menedzsment 460

Gazdaságelemzés 465

Igazságügyi igazgatási 435

Jogász 465

és marketing 460

Kommunikáció és médiatudomány 470

Közszolgálati 440

Munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási 425

Nemzetközi gazdálkodás 460

Nemzetközi tanulmányok 465

Pénzügy és számvitel 460

Turizmus-vendéglátás 465

Üzleti szakoktató 440

Február elejére várjuk az EU-s pilot-eljárás eredményét – mondta lapunknak Nagy Dávid, a HÖOK elnöke. Ezután adnak konkrét szövegtervezetet a hallgatói szerződésről. Emlékezetes, a pilot-eljárást azért kezdeményezték, hogy uniós jogot sért-e – például a munkaerő szabad áramlásával kapcsolatban – a hallgatói szerződés.

Nyitott kérdés az is, mi lesz a röghöz kötéssel. A diákok szeretnék, ha ezt eltörölné a kormány, Balog azonban valamilyen formában tovább gondolkodna rajta.

A miniszter az aláírás előtt azt mondta: a megállapodással szeretnék demonstrálni, hogy fontos a hallgatók szava, véleménye, és azt, hogy a hallgatók részt vesznek a felsőoktatás átalakításában. Olyan helyzetben van a felsőoktatás, amely nem tartható tovább, minőségi, versenyképesebb, átláthatóbb rendszerre van szükség - közölte.

Pedig a délelőtt még úgy tűnt, borulhat a megállapodás. „Mint azt a múlt hét csütörtöki sajtótájékoztatón Balog Zoltán miniszter és Nagy Dávid HÖOK-elnök bejelentette, a most felvételire készülők bizonytalanságának mielőbbi megszüntetése érdekében a 16 szak állami támogatásáról és a tárgyalások további menetéről a mai napon rész-megállapodás születik” – írta korábban Facebook-oldalán a HÖOK.

Kiemelik: a tegnapi este folyamán nyilvánosságra került formájában a minisztériumi tervezetet a HÖOK nem tudja elfogadni, ezért fontos tartalmi módosításokat kért. Ezek közé tartozik többek között a résztvevők köre is.

„Többször is jeleztük, hogy a kerekasztal létrehozásával egyetértünk, annak munkájában részt kívánunk venni, azonban az egyeztetéseket minél szélesebb körben szeretnénk megvalósítani. Ezért a tárgyalások tematikájának megjelenítésén túl a Kormány által kívánatos szervezetek tételes felsorolását egyáltalán nem tudjuk elfogadni” – írja a HÖOK.

A ma sorra kerülő újabb miniszteri találkozó előtt jelenleg is zajlanak az egyeztetések mind a HÖOK tagönkormányzataival, mind más szervezetekkel, így a Hallgatói Hálózattal és a Magyar Rektori Konferenciával is – olvasható a bejegyzésben.

„Természetesen a rész-megállapodás tartalmáról és tervezetéről a tegnapi nap folyamán az OFEF tagjainak állásfoglalását is kértük, akik az eddigi visszajelzések alapján a fent említett módosítások teljesülése esetén nagy többségben elfogadhatónak találták azt.”

A hvg.hu birtokába került tervezet szerint legitimálnák, hogy csak a miniszter általuk kijelölt szervezetekkel egyeztetnének, illetve a hallgatók által követelt hat pontból néhányban már megállapodtak. Információik szerint a tárca a hétvégén küldte el a tervezet szövegtét a hallgatói szervezetnek, amely kissé átírta az eredetit.

HaHa: ha nem születnek garanciák, akkor a tiltakozások folytatódnak

A Hallgatói Hálózat azt kéri az emberierőforrás-minisztertől és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) vezetőjétől, hogy a részmegállapodást a tervezett formában ne írják alá hétfőn.

A szervezet az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében kiemelte: ragaszkodnak a diákok december 10-én elfogadott 6 pontjához, amely mellett az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum (OFEF) tagjai is elkötelezték magukat. A hétfői aláírás előtt kiszivárgott dokumentum szerintük csak részeredményeket tartalmaz és kizárja az érintett szervezetek nagy részét a tárgyalásokból. 

Azt írták, a részmegállapodás tervezete rögzíti, hogy a 6 pont részben teljesült, részben nem. Ez a részmegállapodás tehát rész-előrelépésnek tekinthető - fogalmaztak, hozzátéve: a most felvételizők érdekében azonban haladéktalanul szükséges, hogy a minisztérium megtegye a szükséges lépéseket, hogy a felsőoktatásba jelentkezők felelősen tudják beadni jelentkezésüket. Úgy látják, a részmegállapodás tervezete, bár előrelépés a korábbi helyzethez képest, nem biztosít ehhez megfelelő garanciákat.

Kitértek arra is: a Hallgatói Hálózat január 7-ei fórumán elfogadott ultimátum értelmében - amelyhez az Oktatói Hálózat és a Középiskolai Hálózat is csatlakozott - szükséges, hogy azonnali megoldás szülessen a 16 szak és a felsőoktatás finanszírozásának kérdésében, méghozzá számon kérhető garanciákkal. Amennyiben ezek a garanciák nem születnek meg február 8-áig, az országos tiltakozások folytatódni fognak.

Andragógia 445

Emberi erőforrások 460

Gazdálkodási és menedzsment 460

Gazdaságelemzés 465

Igazságügyi igazgatási 435

Jogász 465

Kereskedelem és marketing 460

Kommunikáció és médiatudomány 470

Közszolgálati 440

Munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási 425

Nemzetközi gazdálkodás 460

Nemzetközi tanulmányok 465

Pénzügy és számvitel 460

Turizmus-vendéglátás 465

Üzleti szakoktató 440 -->

Balog Zoltán oktatás ponthatárok egyetem HÖOK
Kapcsolódó cikkek