Közélet

HÖOK: Minden szakon lesz ösztöndíjas férőhely, de a java még hátravan

Ismét meghátrálásra kényszerült a kormányzat a hallgatókkal szemben. Azon a 16 szakon is lesznek államilag finanszírozott helyek, amelyeken eredetileg csak önköltséges formában tanulhattak volna a diákok.

Engedtek a hallgatók kérésének, így lesznek államilag finanszírozott helyek azon a tizenhat szakon is, amelyeken eredetileg csak önköltséges formában lehetett volna tanulni – jelentette be tegnap a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) kötött részmegállapodást az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán a közel két és fél órás egyeztetés után elmondta: ponthatárral határozzák meg azt, hogy hányan tanulhatnak majd állami formában ezeken a szakokon idén szeptembertől. Ezeket a ponthatárokat hétfőn hozzák nyilvánosságra, amikor az erről szóló megállapodást aláírják.

A hétfőig megállapítandó ponthatárok várhatóan magasabbak lesznek, mivel a legjobbaknak kell ezekre a szakokra bekerülniük. Balog törekszik rá, hogy a 240 pont feletti eredményt elértek arányában – 10-20 százalékban – mégis helyet kapjanak a diákok, ha az érettségi miatt esetleg mégis nagyon alacsony számú hallgató kerülne csak be ezekre a képzésekre.

Arról, hogy van-e elegendő kapacitás a felsőoktatási intézményekben, azt mondta: a kapacitásokat az egyetemeket határozzák meg, de erről is lehet tájékozódni a felvételi eljárás során. Aki ebbe belefér, és eléri a 240 pontot, az természetesen be fog jutni. A tárcavezető kiemelte, hogy a jövőben ragaszkodnak ahhoz, hogy vannak olyan szakok, ahol nem kell, hogy állami ösztöndíjas helyek legyenek. Középtávon áttekintik a képzési kínálatot, hogy világos legyen, mely szakokat tart az állam támogatandónak. Balog hangsúlyozta, hogy továbbra is az a legfontosabb, hogy a felsőoktatásban a minőség és a versenyképesség kerüljön előtérbe. Kiemelte, hogy nem cél a forráskivonás a felsőoktatásból, sőt plusz forrásokat, mintegy 24 milliárdot fordítanak a területre.

Miután hétfőn aláírják a részmegállapodást a HÖOK-kal elindul a felsőoktatási kerekasztal. A héten tárgyalnak a rektori konferenciával is a finanszírozásról.

"Fontos mérföldkő, hogy a kormány elfogadta javaslatainkat, és minden szakon lesz már 2013-ban állami ösztöndíjas férőhely, de a java még hátravan" – mondta lapunknak a HÖOK elnöke. Nagy Dávid közölte: egyelőre részmegállapodás született rövid távra, hogy a most felvételizők minél jobb körülmények közé kerüljenek. Szükség van még azonban egy átfogó reformra a felsőoktatásban, át kell gondolni például a felvételi rendszert. Az egyeztetés előtt tárgyaltak az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórummal, és az egyeztetés a jövőben is folyamatos lesz. Nagy Dávid elmondta, hogy a diákok decemberi megmozdulásai jelentős fordulatot hoztak a kormányzat hozzáállásában a tárgyalások során.

A HÖOK elnöke közölte, vizsgálják annak lehetőségét, hogy a hallgatói szerződést hogyan lehet átalakítani. Konkrétumokat még nem tudott mondani,  tárgyalási pozíciójukat ugyanis befolyásolja az uniós pilot-eljárás is. A tavasszal kezdődő átfogó egyeztetési sorozatnak külön pontja lesz a felvételi eljárás rendje. Balog bejelentette: vállalták, hogy ha módosul a hallgatói szerződések tartalma, akkor ez visszamenőleg is érvényes lesz azokra, akik tavaly ősszel kötöttek ilyen szerződést, amelyről még várják a konkrét írásos szövegjavaslatot.

Milliárdok a kiváló egyetemeknek

Balog Zoltán közölte, hogy a kiváló- és kutatóegyetemeknek járó 10 milliárd forint elosztási elveiről a jövő héten adnak tájékoztatást. Az Emmi vezető elmondta, hogy a szerdai kormányülésen egyetlen vitapont volt, hogy ezt egyetemeknek juttassák a forrást vagy karoknak. Azt szeretnék, ha ezeket a forrásokat célzott programokra használnák fel, és ilyen szerződéseket is fognak előkészíteni. A 10 milliárd forint 50 százaléka három kiválóegyetemnek jut, a részletekről azonban a rektorokat szeretné először tájékoztatni. A finanszírozás alapja továbbra is a képzési költség lesz – hangsúlyozta Balog.

hallgatói szerződés oktatás egyetem
Kapcsolódó cikkek