Közélet

A nyugdíjasnak meg kell vennie a minőségi pótjegyet

Nem kell az autóbuszra bevezetett minőségi pótjegyet megvenniük a bérlettel rendelkező utasoknak, a 3 éven aluli gyermekeknek és a hadirokkantaknak sem, viszont a kedvezménnyel utazóknak, így a nyugdíjasoknak igen.

„Burkolt áremelés, vagy a kedvezményes jeggyel utazók kiszorítása?" – kérdezte írásban a nemzeti fejlesztési minisztert az autóbuszokon bevezetett minőségi pótjegyről a független Molnár Csaba. Németh Lászlóné válaszában leírta, hogy nem árat emeltek, hanem a magasabb komfort és a gyors eljutás, mint többletszolgáltatások többlet díját állapították meg, hasonlóan a vasúti InterCity felárhoz.

A díj intézkedés az autóbuszjáratok mintegy 1,5 százalékát érinti, kizárólag azokat, amelyek magasabb minőségi szolgáltatást nyújtanak. „A rendszer bevezetése lehetővé teszi a vasút és a közút közötti versenyegyenlőség kialakítását, és kedvezően befolyásolja a közút és vasút közötti munkamegosztást is" – hangoztatta Némethné. A tárca célkitűzése az volt, hogy az utazóközönség áttérjen (főként a hosszú vonalak esetében) az autóbusz közlekedésről a vasúti hálózatra. Az intézkedés a csúcsidős utasigényeket és a kapacitáselosztást is kedvezően befolyásolja Némethné szerint.

2013. március 15-én 396 országos autóbuszjáratra terjesztették ki a kiegészítő jegyet az érintett Volán-társaságok. Ezek az autóbuszok jellemzően expressz vagy gyors eljutást biztosító járatok, számos esetben a vasúttal párhuzamos szolgáltatást nyújtanak vagy komfortosabb (nagyobb üléstávolságú, dönthető ülésű, légkondicionált) járművekkel közlekednek. Kisebbik részük nem hivatásforgalmi jellegű, inkább idegenforgalmi célokat szolgál.

A bérlettel rendelkező utasoknak, a 3 éven aluli gyermekeknek és a hadirokkantaknak nem kell kiegészítő jegyet váltaniuk. A pótdíjfizetés kötelezettsége vonatkozik a teljes árú jegyek tulajdonosaira, a kedvezményesen utazókra, így az ingyen utazó 65 év fölötti személyekre is. A kiegészítő jegy a megtett távolsággal arányosan alakul, 100 kilométerig 150 forint, majd folyamatosan növekszik, a legmagasabb mértéke 500 kilométer felett 735 forint.

A kizárólag kiegészítő jegy váltása mellett igénybe vehető autóbuszjáratok által érintett valamennyi település felár megfizetése nélkül is elérhető egyéb regionális, vagy országos besorolású autóbuszjárattal, vonattal.

Némethné arra is emlékeztetett, hogy a kormány legutóbb 2010. február 1-jén emelte a közszolgáltatási személyszállítás díjait. Az azóta bekövetkezett fogyasztói árindex-növekedést a közlekedési társaságok működési hatékonyságának növelésével, a szervezeti struktúrák egyszerűsítésével és a vezetői létszám csökkentésével ellensúlyozta.

vasút németh lászlóné felár autóbusz minőségi pótjegy vonat kedvezmény fejlesztési miniszter molnár csaba nyugdíjasok Volán autóbuszjárat
Kapcsolódó cikkek