Közélet

Egy tankönyv maradhat?

Két nagy neves brit kiadó sem vesz már részt a magyarországi tankönyvek akkreditációs eljárásában, mivel azt drágának és túlzottan adminisztratívnak tartják. Így könyveik nem szerepelnek a tankönyvlistán.

Kivonultunk a magyarországi tankönyvek akkreditációs eljárásából, mivel sehol a világon nincs ilyen drága és ennyi papírmunkával járó rendszer, mint itt – mondta lapunknak a Cambridge University Press magyarországi képviseletének vezetője. György Mariann szerint egy tankönyv akkreditációjának költsége mintegy 500 ezer forint, ami egy tankönyvcsaládnál már milliós költség. Így ha a tankönyvlistára szeretnének kerülni a közoktatásban, akkor több tízmilliós eljárási díjat kellene fizetniük, amelyre nincs költségvetésük. Az előírt alacsony árat, a pedagógusoknak az ingyenes példányt is tudnák garantálni, valamint azt is, hogy időben az iskolákba legyenek a könyvek. A jelenlegi feltételek mellett azonban inkább a fejlesztésekre költünk – hangoztatta György Mariann. A Cambridge képviselője szerint a jelenlegi listán olyan könyvek is szerepelnek, amelyekben szakmai hibák vannak, vagy nem az angol élő nyelv tanításának megfelelőek. A cég könyvei nincsenek ugyan már rajta a tankönyvlistán, de a magyarországi könyvpiacon jelen vannak. Kéttannyelvű iskolákban, vagy nulladik évfolyamokon használják könyveiket és a magántanulók is elérhetik.

– Korábban több tízezer példányban adtunk el kifejezetten a közoktatásra készített Cambridge tankönyveket – nyilatkozta lapunknak a Libra Books Kft. ügyvezető igazgatója. Károly Gabriella elmondta, hogy a tankönyveken kevés a haszon, viszont biztos bevétel volt.
A világon a négy legmagasabban jegyzett angol kiadó közül a Cambridge mellett a Macmillan vonult ki a magyar tankönyvpiacról, jelen van még a Pearson Longman és az Oxford.
– Mi még küzdünk, kitartunk, mert van még ránk igény – mondta lapunknak a 2012-ben 93 ezer tankönyvet eladó (184,8 millió árbevételű) Pearson Longman magyarországi képviselője. Szabó Péter is drágának tartja az akkreditációt, de mivel ez öt évre szól, szerinte megtérül a kiadás. Az eljárást szakmailag korrektnek és jól működőnek tartja, még sohasem dobták vissza a tankönyvüket. Szabó viszont aggódik, hogy a 2014-15-ös tanévtől a közoktatásért felelős miniszter kiírhat olyan tendert egy tantárgyra és egy évfolyamra, hogy csak egy bizonyos tankönyvet lehet használni. Ez nagy fokú bizonytalanságot szül, mivel így már nem biztos, hogy a kifizetett költségek után is rajta fognak maradni a listán, amelyről megrendelhetik a tanárok a könyveiket.
Az Oxford University Press magyarországi képviseletének vezetője szerint az angol nyelvet nem lehet úgy leszabályozni, hogy csak egyetlen egy tankönyvet használhasson egy évfolyam. Vanik Petra kiemelte: a diákok különböző szinteken vannak a különböző iskolákban és osztályokban, ezért nem lehet uniformizálni a tanításukat. A piacvezető Oxford jelenleg 75 tankönyvvel van a magyar tankönyvlistán, a korábbi 125-tel szemben, és tavaly mintegy 450 ezer példányt adtak el. Vanik is drágának és túlzottan bürokratikusnak tartja az akkreditációs eljárást. Az Oxford képviselője kiemelte, hogy például szerkesztői jelentés kell írni, lektori véleményt kell készíteni, amelyeknek a költségei szintén a kiadót terhelik, miközben a tankönyvekre igen jelentős árkorlát van érvényben.

Három szakértő véleményez

A tankönyvek akkreditációs eljárásában fizetendő igazgatási-szolgáltatási díjnak fedeznie kell a kirendelt szakértők díját, és az egyéb költségeket is – írta lapunknak a köznevelésért felelős államtitkárság. A szerző, vagy a kiadó az Oktatási Hivatalhoz nyújtja be kérelmét. A véleményezésre egy tudományos-szakmai, egy tantárgypedagógiai és egy technológiai szakértőt kérnek fel. Csak az a könyv kerülhet öt évre a tankönyvjegyzékre, amely rendelkezik érvényes határozattal és a tankönyv ára nem haladja meg az oktatásért felelős miniszter által meghatározott legmagasabb fogyasztói árat.


MacMillan Pearson Longman akkreditáció Oxford angol nyelvkönyv cambridge nyelvoktatás tankönyv tankönylista
Kapcsolódó cikkek