Közélet

Áder javaslata ellenére is elfogadhatják az átláthatóság korlátozását

Hiába fogadták el a parlamentben a közérdekű adatigénylést súlyosan korlátozó törvény, Áder János mégsem írta alá, élt az elnöki vétóval. Ám ez nem feltétlen lesz akadálya annak, hogy a törvénytervezetet akár az eredeti szövegével is újra elfogadják.

Mint arra a tenytar.hu felhívja a figyelmet, az államfő vétója csak politikai vétó, azaz az elnök - bár a vétóról szóló levelében alkotmányos megfontolásokat vetett fel - csak megfontolásra küldte vissza a parlamentnek. Az Országgyűlés így akár változatlan szöveggel is elfogadhatja a törvényt, azt pedig Áder már köteles lesz aláírni.

Az információszabadságról szóló törvény eredeti szövege szerint csak a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és az Állami Számvevőszék kaphat teljes körű betekintést a közpénzek felhasználásába. A szélesebb nyilvánosság és a média csak korlátozottan juthat hozzá az adatokhoz. A K-monitor, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International ennek hatására kilépett a közigazgatási tárca által szervezett munkacsoportokból, így tiltakoztak az információszabadságról szóló törvény ellen.

információszabadság átláthatóság korrupció
Kapcsolódó cikkek