Közélet

Több mint félmilliárdos dotáció a Vasasnak, az MTK-nak és a Fradinak

A Vasas, az MTK és a Ferencváros kapott a sportot felügyelő Emberi Erőforrások Minisztériumától, közvetlenül sportegyesületek számára nyújtott támogatást 2012-ben. Az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt. tavaly 598 millió forintot fordított közvetlen sportcélú támogatásra, a játékadóból 6,221 milliárdot adott a magyar sportnak.

A sportot felügyelő Emberi Erőforrások Minisztériuma közvetlenül több sportegyesületnek is adott támogatást 2012-ben – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Doncsev András írásbeli kérdésre válaszolva leírta, hogy tavaly a tárca 100 millió forintot biztosított a Ferencvárosnak Albert Flórián Stadion 2012. évi működtetéséhez és fejlesztéséhez. 100 millió forintot adtak a Vasas sportlétesítmények 2012, évi működtetéséhez, és 100 milliót kapott a Magyar Testgyakorlók Köre a fenntartásában lévő sportlétesítmények tavalyi működtetéséhez, valamint a korábbi években felmerült sportlétesítmény-használattal összefüggő költségekhez. A Vasasnak még két további tétel jutott. 131,4 millió forintot biztosítottak a Vasas Sport Club vagyonkezelésében lévő, a Fáy utcában lévő ingatlanon megvalósítandó kézilabdacsarnok bővítéséhez. Ezenfelül még 127 millió forintot biztosítottak a Vasas vagyonkezelésében Pasaréti úti alatti ingatlanon megvalósuló vívócsarnok korszerűsítéséhez. Így a Vasas összesen 358,4 millió forintot kapott az Emmitől, a sportklubok összes támogatása pedig a válasz alapján 558,4 millió forintot tett ki.

A kérdéseket egyébként Oláh Lajos független országgyűlési képviselő tette fel a miniszterelnöknek. A Demokratikus Koalíció politikusa például az iránt érdeklődött, hogy Orbán Viktor „hajlandó-e arra, hogy olyan csapat meccsére látogasson el, aki nem hajlandó közpénzről tájékoztatást adni?” Oláh azt sérelmezte, hogy a kormányfő „kedvenc focicsapata", a Videoton vezetői nem hajlandóak támogatást adni a közpénzekkel kapcsolatos kérdésekre. Ezért érdeklődött arról, hogy mely csapatok kaptak közvetlen állami támogatást a közpénzekből, akár reklámszerződéseken keresztül.

Doncsev erre azt közölte, hogy a sportszervezetek és a sportszövetségek a kormánytól független, autonóm civil szervezetként a vonatkozó jogszabályok betartásával végzik tevékenységüket. Amennyiben Oláh törvénytelenséget tapasztal működésükben, szíveskedjen a felügyeleti ellenőrzést gyakorló ügyészséghez fordulni.

Oláh az iránt is érdeklődött, hogy Orbán Viktor „helyesnek tartja, hogy egyes fociklubok több százmilliós támogatást, mások pedig egy fillért sem kapnak?" A Szerencsejáték Zrt. szerinte nagyon helyesen, lehetőségeihez mérten támogatja a sportot. Azt viszont Oláh sérelmezte, hogy mindezt nem átlátható módon teszi. Miközben szerinte egyes sportklubok hiába kérnek, nulla forint támogatásban részesülnek, közben például a Ferencváros 250 és 100 millió forintot kap.

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter erre azt válaszolta, hogy a Szerencsejáték Zrt. 2012-ben 598 millió forintot fordított közvetlen sportcélú támogatásra. Emellett közvetett módon, a tevékenységéből származó játékadón keresztül is nyújt sportcélú támogatást, amelynek felhasználásáról a sportért felelős miniszter, azaz Balog Zoltán dönt. Tavaly a szerencsejátékok játékadójából 6,221 milliárd forint illette meg a sportot a költségvetésen keresztül. Némethné azt hangoztatta, hogy a Szerencsejáték Zrt. támogatási rendszere átlátható, szigorúan szabályozott módon működik. A Szerencsejáték Zrt.-hez beérkező kérelmeket minden esetben egy független szakértőkből álló Társadalmi Tanácsadó Testület véleményezi. A Testület tagjai a rendelkezésre álló anyagok elemzése után döntenek a támogatás
odaítéléséről, illetve javaslatot tesznek a támogatás összegére és módjára is, vagyis hogy szponzoráció vagy adomány útján valósuljon-e meg a támogatás.

A miniszter hangsúlyozta, hogy minden támogatást igénylő szervezettel – legyen az sportegyesület vagy bármilyen más civil szervezet – a fent leírtak alapján járnak el. Mivel a Szerencsejáték Zrt. támogatási rendszere átlátható módon működik, ezért Némethné az Oláh által javasolt vizsgálat indítását nem látja szükségesnek.

Egyébként 2013-ban a magyar sportba a közvetlenül a központi költségvetésből mintegy 35,6 milliárd forint áramlik, de még a költségvetésben is vannak olyan átfedő tételek – például a ppp-beruházásoknál, vagy egyes önkormányzatoknál – amelyekből további milliárdokat kaphat áttételesen a magyar sport. A büdzsé célzott, 35,6 milliárdja mellett legalább ekkora pénz áramolhat a magyar sportba a társasági adókedvezmény révén. A 2011-2012-es elszámolási időszakban és az azóta mintegy 33,5 milliárd forintot hívtak le a sportszervezetek. Az elfogadott pályázatok összértéke közel 45 milliárd forint volt, amihez 12 milliárd forint önrész is járulhat. A benyújtott igények összege közel 95 milliárd forint volt.

A 2012/2013-as idényre 102,4 milliárdos az igényt jeleztek  – de ez állítólag akár elérheti majd a 125 milliárd forintot is –, és ebből eddig korábban 26 milliárdot hagytak már jóvá. Korábban egyébként mintegy 300 milliárd forint folyt be összesen az államkasszába a társasági adóból. A cégek szponzorációja egyébként csökkent, mivel inkább a számukra is kedvezőbb tao-kedvezmény által támogatják a sportot.

fradi Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatás németh lászlóné demokratikus koalíció Oláh Lajos szponzoráció Doncsev András Vasas nemzeti fejlesztési miniszter MTK
Kapcsolódó cikkek